Production and quality parameters of three banana cultivars FHIA-17, FHIA-25 and Yangambi

Authors

  • Saúl Brenes-Gamboa Universidad de Costa Rica, Sede del Atlántico, Turrialba, Costa Rica.

DOI:

https://doi.org/10.15517/ma.v28i3.21902

Keywords:

characteristics of banana pulp, bananas characterization, high land bananas.

Abstract

The objective of this work was to determine indicators of growth, development, fruit characteristics, and organoleptic properties of banana FHIA-25, FHIA-17, and Yangambi cultivars. Five lots were chosen in different farms in the town of Turrialba, Costa Rica, during the years 2013 and 2014. Each lot contained 30 plants of each kind. Coco and Congo cultivars were included in the analysis of fruit and organoleptic properties since they have local importance as well. The FHIA-25 showed vigor and resistance to black Sigatoka, had a greater number of fruit bunches (13.8), and increased more than 47 kilograms the fruits weight. The highest brix degree level was obtained with the Gros Michel, which was the material that was used as a reference and which is traditionally grown in the area. Although FHIA-25 showed great agronomic performance, it just reached 17 brix degrees at the peak of its ripeness. Regarding consumers’ taste and preferences , 37% of interviewees said that FHIA-17 tasted well. The inclination towards Gros Michel was always higher; in addition to the aforementioned this type of analysis encourages seeking for new alternatives instead of relying on cultivars of this subgroup in order to satisfy the demand for this fruit for both fresh consumption and industry purposes.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arias, P., L. Pascal, C. Dankers, y P. Pilkauskas. 2002. La economía mundial del banano. http://www.fao.org/docrep/007/y5102s/y5102s04.htm (consultado 22 jun. 2015).

Brenes, S., y A. Tapia. 2010. Ciclo productivo y parámetros de producción de tres cultivares de banano (Musa AAA, cvs. Coco, Gran Enano y Williams) sembrados en un gradiente altitudinal. En: Asociación de Bananeros de Colombia (AUGURA), editor, Memorias XIX Reunión Internacional ACORBAT 2010. Acorbat Internacional: AUGURA, Medellín, COL. p. 297-309.

Calvo, C., y E. Bolaños. 2001. Comparación de tres métodos de deshoja en banano (Musa AAA): su efecto sobre el combate de la Sigatoka Negra (Mycosphaerella fijiensis, Morelet)y sobre la calidad de la fruta. Rev. Corbana 27(54):1-12.

Campos, V., y S. Brenes. 2015. Efectos de las prácticas de eliminar la mano falsa, el número de ejes presentes y el embolse sobre el desarrollo y calidad del fruto del banano de altura del cultivar “Coco” (Musa AAA, subgrupo Gros Michel) producido en la zona de Turrialba, Costa Rica. Tesis Lic., Universidad de Costa Rica, Turrialba, CRC.

Carranza, C., F. Cruz, G. Cayón, y H. Arguello. 2011. Evaluación de materiales promisorios de plátano y banano en el municipio de Bituima (Cundinamarca). Rev. Col. Cienc. Hort. 5:34-43. doi:10.17584/rcch.2011v5i1.1251

Ciro, V., M.L. Montoya, y L. Millán. 2005. Caracterización de propiedades mecánicas del banano (Cavendish Valery). Rev. Fac. Nal. Agr. Medellín 58:2975-2988.

Coto, J., y J.F. Aguilar. 2004. Evaluación de la reacción a Sigatoka negra y del comportamiento morfológico, fenológico, y agronómico de los híbridos (AAAA) de banano FHIA-17, FHIA-23 y SH-3450. En: Fundación Hondureña de Investigación Agrícola, programa de banano y plátano, editor, Informe técnico 2003: Programa de Banano y Plátano. FHIA, La Lima Cortes, HON.

Cheirsilp, B., and K. Umsakul. 2008. Processing of banana-based wine product using pectinase and alpha-amylase. Food Proc. Eng. 31:78-90. doi:10.1111/j.1745-4530.2007.00152.x

Deras, M. 2012. Caracterización postcosecha de híbridos de banano FHIA-17 y FHIA-23 en condiciones de asocio con café, La Fe, Llama, Sta. Bárbara, Ciclo I 2012. Bananos en asocio con árboles en América latina y el Caribe. http://agroforestbanana.org/noticias/ver/8 (consultado 3 abr. 2015).

Dazie, B.K., y J.E. Orchard. s.f. Evaluación rutinaria postcosecha de híbridos de bananos y plátanos: criterios y métodos. Guías técnicas Inibap. http://www.bioversityinternational.org/uploads/tx_news/Routine_post-harvest_screening_of_banana_plantain_hybrids__Criteria_and_methods_235_ES.pdf (consultado 3 abr. 2015).

Dzomeku, B.M., B. Banful, A.A. Ankoma, D. Yeboah, y S.K. Darkey. 2000. Evaluaciones multisitio de híbridos de FHIA en Ghana. Infomusa 9(1):20-22.

Martínez, G. 2009. Situación nacional de las musáceas: Breve análisis. Prod. Agropecu. 2(1):31-44.

Martínez, A.M., y D.G. Cayón. 2011. Dinámica del crecimiento del banano (Musa AAA, Simmons cvs. Gran Enano y Valery). Rev. Fac. Nac. Agr. Medellín 64:6055-6064.

Molina, A. 2013. El papel de las variedades FHIA en la seguridad alimentaria y los medios de subsistencia de los pequeños agricultores frente a las muchas limitaciones bióticas de la producción en Asia. En: R. Swennen, editor, EARTH International Banana Congress: Sustainable Banana Production. Las Mercedes, Guácimo, CRC. p. 19.

Pérez, L. 2004. Marchitamiento por Fusarium (Mal de Panamá) en bananos: una revisión actualizada del conocimiento presente sobre su agente causal. Fitosanidad 8(4):27-38.

Piña, G., G. Laborem, J. Surga, C. Marín, L. Rangel, M. Espinosa, y A. Delgado. 2006. Atributos de calidad en frutos de híbridos FHIA (Musa) para tres ciclos de cosecha. Rev. Fac. Agron. 23(4):1-14.

Pocasangre, L.E, y L. Pérez. 2009. Impacto potencial de la entrada de Raza Tropical 4 del mal de Panamá (Fusarium oxysporum f.sp. cubense) en la industria bananera y platanera de América Latina y el Caribe. Biodiversity International. http://www.ica.gov.co/Alertas-Fitosanitarias/Archivos/Documento-saf.aspx (consultado 29 jun. 2015).

Ramírez, C. 2010. Ubicación geográfica y evaluación de la calidad de fruta de banano de altura que se produce en el cantón de Turrialba, Costa Rica. Tesis Lic., Universidad de Costa Rica, Turrialba, CRC.

Rowe, P. 2000. Informe de mejoramiento de banano y plátano: Programa de banano y plátano. Fundación Hondureña de Investigación Agrícola. La Lima, Cortez, HON.

Self, G. 2000. Trabajos de procesamiento con los plátanos híbridos tetraploides FHIA-20 y FHIA-21. En: Fundación Hondureña de Investigación (FHIA), editor, Programa de banano y plátano. Fundación Hondureña de Investigación Agrícola, La Lima, Cortez, HON. p. 20-31.

Sevilla, C. 2010. Evaluación de ocho fenotipos de banano y plátano. Universidad Nacional de Agricultura, Ciudad de Catacamas, HON.

Soto, M. 2008. Banano cultivo y comercialización. 3ª ed. [CD]. Litografía e imprenta LIL, Tibás, San José, CRC.

Vargas, A., C. Guillen, y R. Arce. 2013. Efecto del manejo de pseudotallo del banano (Musa AAA) a la cosecha sobre la planta sucesora. Agron. 21(2):19-28.

Viljoen, A. 2013. El estado actual de la investigación del Mal de Panamá en África y la importancia de los híbridos FHIA en la seguridad Alimentaria. En: R. Swennen, editor, EARTH International Banana Congress: Sustainable Banana Production. Las Mercedes, Guácimo, CRC. p. 16.

Published

2017-09-01

How to Cite

Brenes-Gamboa, S. (2017). Production and quality parameters of three banana cultivars FHIA-17, FHIA-25 and Yangambi. Agronomía Mesoamericana, 28(3), 719–733. https://doi.org/10.15517/ma.v28i3.21902