The maize/common bean association as an alternative for the agriculture ofzones with problems of chilling injury to crops.
DOI:
https://doi.org/10.15517/am.v8i2.24674Abstract
During 1994, in Cuapiaxtla Valley, in Taxcala, Mexico, a region with frequent freezing injury to crops, the association of maize and common beans was evaluated to find out the potential of the maize plant cover in reducing damage on bean plants by freezing temperatures. A chilling wave 126 days after planting caused the death of maize plants, while the bean plants completed their biological cycle and produced 350 kg/ha.
Downloads
References
BARRALES,1.S. 1979. Efecto del desespigamiento en maíz bajo condiciones de temporal y su análisis económico. Tesis Profesional en Fitotecnia. UACH. Chapingo, Mex.
BARRALES, J.S. 1991. Pue I 87-10: su potencial como variedad comercial de frijol. Resúmenes I Congreso de Agronomía en la UACH. Chapingo, Mex. p 46.
BARRALES, J.S.; A. MUÑOZ O. 1983. Uso de datos de precipitación acumulativa y de temperaturas extremas semanales. Memoria del VIII Congreso Nacional de Fitogenética.
SOMEFI. Chapingo, Mex. p. 279-288. CANTÚ, I; SALINAS G.E. 1985. Influencia del microambiente sobre el comportamiento del frijol (Phaseolus vulgaris L.) en seis arreglos topológicos de asociación con maíz (Zea mays L.). Revista Fitotecnia 7:33-48.
CARRILLO, JA;. LlVERA, M.; ORTIZ J; MENDOZA L. 1993. Relaciones térmicas en hojas de cuatro cultivos durante las heladas invernales en Montecillo, Mex. Revista Fitotecnia Mexicana. SOMEFI. México. vol 16:113-133.
ESPINOZA, A; CELlS H.G. 1987. Desespigamiento y despunte en variedades comerciales de maíz de los Valles Altos Centrales de México. Revista Fitotecnia. SOMEFI. México No. 9:3-12.
GARCÍA , P. 1993. Evaluación y situación actual de la asitencia técnica en el Distrito de Desarrollo Rural 165, Huamantla, Tlax. Tesis Profesional en Fitotecnia. UACH. Chapingo, Mex. 92p.
GRASSI, B.A. 1983. Riesgo de primeras y últimas heladas en Puebla y Tlaxcala respecto a los cultivos básicos. Tesis de Maestría. C.P. Chapingo, Mex. 120p.
INEGI, 1994. Monografía municipal Cuapiaxtla. Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática-Gobierno del Estado de Tlaxcala. México. 55p.
JACINTO, C; HERNÁNDEZ P. 1993. Efecto de las heladas sobre factores nutrimentales y de calidad de frijol. Revista Fitotecnia Mexicana. SOMEFI. México. Vol 16:91101.
MENDOZA, M. 1994. Informe técnico del programa de maíz de los Valles altos Centrales. Departamento de Fitotecnia. UACH. Chapingo, Mex.
PRIETO, V; KOHASHI J. 1981. El orden de antesis y la ubicación de las flores: su relación con el rendimiento y sus componentes en frijol, Phaseolus vulgaris L., de hábito determinado cv. Cacahuate 72. Revista Chapingo. No. 29-30:34-37.
VENTSKEVICH, G.Z. 1961. Agrometeorology. Israel Program for Scientific Translation. Israel.
WHITE,1. 1985. Conceptos básicos de fisiología de frijol. In Frijol, investigación producción, Ed. por M. López, F. Femández y A.V. Shoonhoven. CIA T. Colombia. pp 43-60.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
1. Proposed policy for open access journals
Authors who publish in this journal accept the following conditions:
a. Authors retain the copyright and assign to the journal the right to the first publication, with the work registered under the attribution, non-commercial and no-derivative license from Creative Commons, which allows third parties to use what has been published as long as they mention the authorship of the work and upon first publication in this journal, the work may not be used for commercial purposes and the publications may not be used to remix, transform or create another work.
b. Authors may enter into additional independent contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (e.g., including it in an institutional repository or publishing it in a book) provided that they clearly indicate that the work was first published in this journal.
c. Authors are permitted and encouraged to publish their work on the Internet (e.g. on institutional or personal pages) before and during the review and publication process, as it may lead to productive exchanges and faster and wider dissemination of published work (see The Effect of Open Access).