Efecto de la técnica de acodo en Dracaena marginata, sobre la calidad de las raíces
DOI:
https://doi.org/10.15517/am.v19i2.5002Keywords:
Control de operaciones, exportación, costos de producción, ácido indolbutírico, reguladores de crecimiento, Research of operations, export, production cost, indolbutyric acid, growth regulatorsAbstract
Se comparó el efecto del tiempo transcurrido desde la dilución de la hormona AIB y la forma de conservación de la hormona de enraizamiento AIB, y su relación con la forma de trabajo de cuatro acodadores (operarios que realizan los acodos) sobre la exportabilidad y la calidad de las raíces de acodos en cañas de Dracaena marginata de 4" y 6". Se utilizó un diseño irrestricto aleatorio con un arreglo factoria l4x3, y como unidad experimental cuatro minutos de trabajo. Se evaluaron tres variables en cada acodo: exportabilidad, ausencia de doble fila de raíces y largo de éstas, para lo cual se utilizaron modelos de regresión logística. Se encontraron interacciones entre el trabajo del acodador y el efecto de envejecimiento de la hormona para las tres variables modeladas, las cuales indican que uniformar el procedimiento con el que se realiza el acodo puede llevar a una mayor calidad y a aumentar la probabilidad de que cada caña sea exportable.Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
1. Proposed policy for open access journals
Authors who publish in this journal accept the following conditions:
a. Authors retain the copyright and assign to the journal the right to the first publication, with the work registered under the attribution, non-commercial and no-derivative license from Creative Commons, which allows third parties to use what has been published as long as they mention the authorship of the work and upon first publication in this journal, the work may not be used for commercial purposes and the publications may not be used to remix, transform or create another work.
b. Authors may enter into additional independent contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (e.g., including it in an institutional repository or publishing it in a book) provided that they clearly indicate that the work was first published in this journal.
c. Authors are permitted and encouraged to publish their work on the Internet (e.g. on institutional or personal pages) before and during the review and publication process, as it may lead to productive exchanges and faster and wider dissemination of published work (see The Effect of Open Access).