Revista de Biología Tropical ISSN Impreso: 0034-7744 ISSN electrónico: 2215-2075

OAI: https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/oai
Consumo de alimentos en niños menores de 5 años en comunidades rurales de Costa Rica, 1977
PDF (Español (España))

How to Cite

Brenes, H., & Mata, L. (1978). Consumo de alimentos en niños menores de 5 años en comunidades rurales de Costa Rica, 1977. Revista De Biología Tropical, 26(2), 467–483. https://doi.org/10.15517/rbt.v26i2.25750

Abstract

Six Costa Rican communities of different ecological,-" settings were selected for the study of road intake in children under 5 years of age. Intake was expressed as calorie and protein adequacy. Calorie defficiency was more prevalent than protein defficiency. Practically there were no differences in adequacy by age, although 4 year-olds had a slightly greater defficiency than younger children. Calorie and protein intake was lower in this study than observed in a. relatively more advanced rural region 4 years earlier. Only 13 per cent of the children selected at random were covered by Social Development and Family Allowances programs which provide for two "hot meals" per day. Calorie defficiencies of children benefiting from this program were of similar magnitude as those of children not attending the food distribution centers. These observations point to the need to carry out further investigation of the actual effectiveness and drawbacks of such programs.

https://doi.org/10.15517/rbt.v26i2.25750
PDF (Español (España))

References

Diaz, c., H. Brenes, M. Córdoba, P. Carda & J. Quirós 1975. Encuesta nutricional antropométrica y de hábitos alimentarios en Costa Rica. Ministerio de Salud, San José Costa Rica, 35 p.

Food and Agrieulture Organization of the United Nations (FAO/WHO) 1973. Necesidades de energía y proteinas. Ser. Inf. Téc. No. 522, WHO. Ginebra, 138 p.

Flores, M., M. T. Menehú, M. Y. laca, & M. Béhar 1970. Dieta adecuada de costo mínimo para la República de Costa Rica. Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá (INCAP), Guatemala, Pub. E-478. 7 p.+ 12 cuadros.

Flores, M.o M. T. Menchú, & M. A. Guzmán 1973. Evaluación dietética de familias y preescolares mediante la aplicación de diferentes métodos y técnicas-área rural de Nicaragua. Arch. Lalinoamer. Nutr. 23: 325-344.

Flores, M., M. T. Menchú, & M. v.. Lan 1971. Valor nutritivo de los alimentos para Centro América y Panamá. Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá (INCAP), Guatemala, 18 p.

Gómez, F., R. Ramos-Galván, S. Frenk, J. Graviota, R. Otávez & J. Vázquez 1956. Mortality in second and third degree malnutrition. J. Trop. Pediat., 2: 77-83.

Instituto de Nutrición ele CeJtro América y Panamá (INCAP) 1966. Recomenddciones nutricionales diarias para las poblaciones de Centro América y Panamá. Publiéaciones Científicas del Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá. No. 5., O. P. S. Pub. Cient. No. 136, Washington, p. 75-76.

Instituto de Nutrición de Cent[Q,América y Panamá (INCAP) 1969. Evaluación nutricional de la población de Centro América y Panamá. Costa Rica. Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá (INCAP), Guatemala, 133 p. + 5 apéndices.

Mata, L. 1978. The children of Santa María Cauqué. A prospective field study of health ami growth. Thc MIT Press, Cambridge, Mass., XVII + 395 p.

Mata, L. 1978b. Criterios para evaluar el estado nutricional de niños, de Costa Rica. Rev. Biol. Trop. 26: 415-430.

Mata. L. 1977. Environmental determinants and origins of malnutritlon, p. 9-19. ln R. Suskind (ed.). Malnutrition and the immune response. Raven Press, New York.

Mata, l., R. A. Kronmal, J. J. Urrutia, & B. García 1977. Effect of infection on food intake and the nutritional state: perspectives as viewed from the village. Amer. J. Clin. Nutr., 30: 1215-1227.

Mata, L., & E. Mohs 1976. Cambios culturales y nutricionales en Costa Rica. Bol. Méd. Hosp. Infant. (Méx.), 33: 579-593.

Menchú. M. T., G. Arroyave, & M. Flores 1973. Recomendaciones dietéticas diarias para Centro América y Panamá. Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá (INCAP), Guatemala, 33 p.

Román, N., C. Díaz, & H. Villegas 1977. Enmesta sobre "Desnutrición Grado III" en el área rural de Costa Rica. Ministerio de Salud, San José, Costa Rica.

Sukhatme, P. V. 1974. The protein problem, its size and nature. J. Roy. Statist. Soc., 137: 166-199.

Valverde, V., W. Vargas, I. Rawson, G. Calderón & R. Gutiérrez 1975. La deficiencia calórica en preescolares del área rural de Costa Rica. Arch.

Latinoamer. Nutr. 25: 351-361.

Waterlow, J. C., & H. Rutishauser 1974. Malnutrition in man, p. 13-26. In Symposium on Early Malnutrition and Mental Development. Swedish Nutrition Foundation Symposia XII, Uppsala. Almqvist and Wiksell.

We Leung, Woot-Tsuen, & M. Flores 1961. Tabla de composición de alimentos para uso en América Latina. Comité lnterdepartamental de Nutrición, EE. UU. e Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá (INCAP), Washington, D. C, 132 p.

Comments

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1978 Revista de Biología Tropical

Downloads

Download data is not yet available.