Marketing diagnosis of balanced dog foods in Costa Rica.

Authors

  • Ruth Vargas Universidad de Costa Rica, Centro de Investigación en Nutrición Animal (CINA), Escuela de Zootecnia.

DOI:

https://doi.org/10.15517/am.v12i2.17237

Abstract

In order to widen the officials reports on dog feed trading, a data base was created including amounts, costs, package and formulas, for the period 1998 - 2000. Between 1995 - 1998, national production increased by 90.4% and imports for the period 1996 -1999 had a lesser increase of 42.6%. National production accounted for, in these years, 72% of the total tonnage and 70% of its value. It was not possible to determine which of feed package was most largely sold, but it is clear that pelleted products rank first and that the puppy – adults diets was mostly reported. 0fficial declarations to reporter formulas, lack information in order to make market surveys, suggests the need for better controls due, more guaranties belongs separately to puppies and adults stages. It is also worth mentioning that the guarantees registered report higher crude protein values with respect to AAFCO recommendations and that at least 36 formulas are recommended for specific sanitary conditions and have not been officially reported as such.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AAFCO (American Feed Control Oficials). 2000 Official Publication. U.S.A. p. 125

ASOCIACIÓN CANÓFILA COSTARRICENSE. 2000. San José, Costa Rica. BUENROSTRO, J. 1990. Control de calidad en alimentos extruídos con soya. In: Memorias del Seminario de la Asociación Americana de Soya. Guadalajara, Jalisco, México. p. 129-132.

CASE, P.L., CAREY, D., HIRAKAWA, D.A. 1997. Nutrición canina y felina. Manual para Profesionales. Harcourt Brace. Madrid. España. p. 103-104, 164, 171.

CINA (Centro de Investigación en Nutrición Animal). 1999. Programa de investigación “diagnóstico, cría, producción, uso y control de especies animales no tradicionales. Plan de Trabajo. Universidad de Costa Rica. p.8

CINA. 2000. Base de datos sobre producción e importación de alimentos para perros. Universidad de Costa Rica.

ANIMAL HEALTH INSTITUT 1998. Feed additive compendium. Index of additives by nutritional and medical user. USA, Miller Publishing Company. p. 527-529.

KIANG. M. J. 1990. La extrusión como herramienta para mejorar el valor nutritivo de los alimentos. Extrusión en alimentos balanceados. In: Memorias del Seminario de la Asociación Americana de Soya. Guadalajara, Jalisco, México. p. 23-39.

QUINTERO R. A. 1993. Aplicaciones y tendencias de la tecnología de Extrusión-Cocción. In: Memorias del Primer Simposium Internacional de Nutrición y Tecnología de Alimentos para Acuicultura. División de Nutrición Animal. Asociación Americana de Soya. Universidad de Nuevo León. México. p. 465-477.

MAG (Ministerio de Agricultura y Ganadería) 2000. Programa de registro y control de calidad de alimentos para animales. 2000. Convenio MAG, UCR. Ministerio de Agricultura y Ganadería. Dirección de Salud Animal. Año 4 No.4 1998-2000.

WILLIAMS. M. 1990. Preparación de alimentos balanceados por extrusión. In: Memorias del Seminario de la Asociación Americana de Soya. Guadalajara, Jalisco, México. p. 52, 55.

How to Cite

Vargas, R. (2006). Marketing diagnosis of balanced dog foods in Costa Rica. Agronomía Mesoamericana, 12(2), 213–218. https://doi.org/10.15517/am.v12i2.17237