New thilinear hybrid of hard yellow corn for the Peruvian tropic
DOI:
https://doi.org/10.15517/am.v34i1.51177Keywords:
Zea mays, evaluation, yield, genotype-environmentAbstract
Introduction. Hard yellow corn (Zea mays L.) is the main source for food processing; therefore, it is necessary to generate hybrids with yields higher than 2.8 t ha-1 and climatic adaptability. Objective. To evaluate and compare the agronomic behavior of five experimental trilinear hybrids of hard yellow corn maize and the Marginal 28T variety in eight tropical Peruvian locations. Materials and methods. The experiment took place in two phases: from March 2018 to March 2019 in four validation plots in San Martin, and from March to December 2019 in four adaptabilities plots in San Martín, Pucallpa, Loreto, and Amazonas. The evaluated variables were: plant and ear height, size and weight of ear, roots lodging, rust resistance, and yield (t ha-1). A randomized complete block design was applied, with a combined analysis of yield genotype x environment interaction with the additive main effects and multiplicative interaction models. Results. The hybrid HTE6 had the highest ear diameter (4.66 cm), ear weight (190, 76 g), number of rows per ear (14.26), grains per row (37.45), total grain weight (156.21 g), and grain yield (7.21 t ha-1). HTE6 showed superior adaptability in Iquitos (9.2 t ha-1) and San Martín (8.1 t ha-1). In the genotype-environmental interaction, it reached 7.18 t ha-1, with the highest stability in the eight localities. Conclusion. Among the five trilinear hybrids and the Marginal 28T variety, the HTE6 had the best agronomic performance and the highest yield in the eight evaluated locations. Thus, it is considered the more suitable trilinear hybrid for the tropical conditions of Peru.
Downloads
References
Akhtar, S., Li, G., Ullah, R., Nazir, A., Iqbal, M. A., Raza, M. H., Iqbal, N., & Faisal, M. (2018). Factors influencing hybrid maize farmers’ risk attitudes and their perceptions in Punjab Province, Pakistan. Journal of Integrative Agriculture, 17(6), 1454–1462. http://doi.org/10.1016/S2095-3119(17)61796-9
Aybar-Camacho, C., & Lavado-Casimiro, W. (2017). Atlas de zonas de vida del Perú: guía explicativa. Servicio Nacional de Meteorología e Hidrología del Perú. http://repositorio.senamhi.gob.pe/handle/20.500.12542/259
Babu, R., Palacios Rojas, N., Gao, S., Yan, J. & Pixley, K. (2013). Validation of the effects of molecular marker polymorphisms in LcyE and CrtRB1 on provitamin A concentrations for 26 tropical maize populations. Theoretical and Applied Genetics, 126, 389–399. http://doi.org/10.1007/s00122-012-1987-3
Bailey-Serres, J., Parker, J. E., Ainsworth, E. A., Oldroyd, G. E. D., & Schroeder, J. I. (2019). Genetic strategies for improving crop yields. Nature, 575, 109–118. http://doi.org/10.1038/s41586-019-1679-0
Barandiarán Gamarra, M. A. (2020). Manual técnico del cultivo de maíz amarillo duro. Instituto Nacional de Innovación Agraria. https://hdl.handle.net/20.500.12955/1643
Borroel García, V. J., Salas Pérez, L., Ramírez Aragón, M. G., López Martínez, J. D., & Luna Anguiano, J. (2018). Rendimiento y componentes de producción de híbridos de maíz en la Comarca Lagunera. Terra Latinoamericana, 36(4), 423–429. https://doi.org/10.28940/terra.v36i4.281
Carballo Carballo, A., & Ramírez, M. E. (2010). Manual gráfico para la descripción varietal de maíz (Zea mays L.). Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas, & Colegio de Postgraduados en Ciencias Agrícolas. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/390820/MGDVMaiz.pdf
Carballo Carballo, A., Ramírez, M. E., Coronado Hernández, R., Alcázar Andrade, J., Simental Sánchez, F. J., Martínez Valdés, G., Estrada Gómez J. A., Mejía Andrade, H., Virgen Vargas, J., Espinosa Calderón, A., Padilla Ramírez, R., Castillo Gonzáles, F., López Herrera, A., & Pérez Jerónimo, G. (2014). Guía técnica para la descripción varietal. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación, & Servicio Nacional de Inspección y Certificación de Semillas. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/120832/Maiz.pdf
Chávez, A., Narro León, L. A., Jara Calvo, T. W., Narro León, T. P., Medina Hoyos, A. E., Cieza Ruiz, I., Díaz Chuquizuta, P., Alvarado Rodríguez, R., & Escobal Valencia, F. (2022). Tecnologías disponibles para incrementar la producción de maíz en Perú. ACI Avances en Ciencias e Ingenierías, 14(1), Artículo 2507. https://doi.org/10.18272/aci.v14i1.2507
Chura Chuquija, J., & Tejada Soraluz, J. (2014). Ccomportamiento de híbridos de maíz amarillo duro en la localidad de La Molina, Perú. Idesia, 32(1), 113–118. https://bit.ly/3VZCUtF
Cieza Ruiz, I., Jara Calvo, T. W., Terrones Monteza, R., Figueroa Cobeñas, Y. C., & Valdera Cajusol, A. (2020). Características agronómicas, componentes de producción y rendimiento de grano de híbridos de maíz (Zea mays). Manglar, 17(3), 261–267. http://doi.org/10.17268/manglar.2020.038
Centro International de Mejoramiento de Maíz y Trigo. (2005). Maize inbred lines released by CIMMYT. A compilation of 497 CIMMYT maize lines (CMLs). https://bit.ly/3x2WdsD
De León, C., & Narro León, L. (2001). Annual report 2001: South American Regional Maize Program (SARMP). Centro International de Mejoramiento de Maíz y Trigo. https://bit.ly/3wXcEW0
de Mendiburu, F. (2021). Agricolae: Statistical Procedures for Agricultural Research. R Foundation. https://CRAN.R-project.org/package=agricolae
de Oliveira, E. J., de Freitas, J. P. X., & de Jesús, O. N. (2014). AMMI analysis of the adaptability and yield stability of yellow passion fruit varieties. Scientia Agricola, 71(2), 139–145. http://doi.org/10.1590/S0103-90162014000200008
Fabián, N. H., Luis, D. B., & Tirado, R. H. (2020). Comparativo de rendimiento en híbridos nacionales e internacionales de maíz bajo condiciones del valle de Pativilca, Lima, Perú. Peruvian Agricultural Research, 2(2), 60–67. https://doi.org/10.51431/par.v2i2.643
Fan, X. -M., Chen, H.-M., Tan, J., Huang, Y. -X., Duan, Z. -L., Liu, F., & Huan, X. -R. (2006). Analysis of yield combining ability of subtropical tropical quality protein maize inbred line and temperate normal maize inbred line. Journal of Maize Sciences, 1, 12–15.
García Huatay, M., Guerrero Padilla, A. M., & Cabrera Carranza, C. F. (2019). Evapotranspiración y requerimientos de agua para la programación de riego de los cultivos Saccharum officinarum L. (Poaceae) “caña de azúcar”, Zea mays L. (Poaceae) “maíz” y Asparagus officinalis L. (Asparagaceae) “espárrago” en el valle Chicama, Perú. Arnaldoa, 26(2), 793–814.
García-Rodríguez, J. J, Ávila-Perches, M. A., Gámez-Vázquez, F. P., de la O-Olán, M., & Gámez-Vázquez, A. J. (2018). Calidad física y fisiológica de semilla de maíz influenciada por el patrón de siembra de progenitores. Revista Fitotecnia Mexicana, 41(1), 31–37. https://doi.org/10.35196/rfm.2018.1.31-37
Guamán, R. N., Desiderio Vera, X., Villavicencio, Á. F., Ulloa, S. M., & Romero Salguero, E. J. (2020). Evaluación del desarrollo y rendimiento del cultivo de maíz (Zea mays L.) utilizando cuatro híbridos. Siembra, 7(2), 47–56. https://doi.org/10.29166/siembra.v7i2.2196
Hidalgo Meléndez, E. (2013). Manejo técnico del cultivo de maíz amarillo duro en la región San Martín. Instituto Nacional de Innovación Agraria. https://hdl.handle.net/20.500.12955/149
Huanuqueño, H., Zolla, G., & Jiménez, J. (2021). Selección de líneas S1 de maíz morado (Zea mays L.) var. reventón basado en el análisis de segregación de caracteres de valor. Scientia Agropecuaria, 12(4), 535–543. http://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2021.058
Kandel, B. P., & Shrestha, K. (2020). Performance evaluation of maize hybrids in inner-plains of Nepal. Heliyon, 6(12), Article e05542. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05542
Li, G., Dong, Y., Zhao, Y., Tian, X., Würschum, T., Xue, J., Chen, S., Reif, J. C., Xu, S., & Liu, W. (2020). Genome-wide prediction in a hybrid maize population adapted to Northwest China. The Crop Journal, 8(5), 830–842. https://doi.org/10.1016/j.cj.2020.04.006
Lima-Medina, I., Bravo, R. Y., & Aguilar-Gómez, M. I. (2018). Nematodos fitoparasitos asociados al cultivo de maíz (Zea mais L.) en las regiones de Puno y Cusco. Revista de Investigaciones Altoandinas, 20(1), 31–38. http://doi.org/10.18271/ria.2018.328
Liu, L, Jeffers, D., Zhang, Y., Ding, M., Chen, W., Kang, M. S., & Fan, X. (2015). Introgression of the crtRB1 gene into quality protein maize inbred lines using molecular markers. Molecular Breeding, 35(8), Article 154. http://doi.org/10.1007/s11032-015-0349-7
López-Morales, F., Chura-Chuquija, J., & García-Pando, G. (2019). Interacción genotipo por ambiente del rendimiento de maíz amarillo en híbridos trilineales, Perú. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 10(4), 859–872. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i4.1696
MacRobert, J. F., Setimela, P. S., Gethi, J., & Worku, M. (2014). Manual de producción de semilla de maíz híbrido. Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo (CIMMYT). https://repository.cimmyt.org/bitstream/handle/10883/16849/57179.pdf
Medina-Hoyos, A., Narro-León, L. A., & Chávez-Cabrera, A. (2020). Cultivo de maíz morado (Zea mays L.) en zona altoandina de Perú: Adaptación e identificación de cultivares de alto rendimiento y contenido de antocianina. Scientia Agropecuaria, 11(3), 291–299. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.03.01
Moreyra Muñoz, J. C. (2022). Observatorio de COMMODITIES - Maíz amarillo duro (Boletín Trimestral No. 04-20221). Ministerio de Desarrollo Agrario y Riego. https://bit.ly/3Q37v7I
Owusu, G. A, Nyadanu, D., Owusu-Mensah, P., Adu Amoah, R., Amissah, S., & Danso, F. C. (2018). Determining the effect of genotype x environment interactions on grain yield and stability of hybrid maize cultivars under multiple environments in Ghana. Ecological Genetics and Genomics, 9, 7–15. https://doi.org/10.1016/j.egg.2018.07.002
Quiroga-Cardona, J. (2019). Comportamiento del rendimiento y frecuencia en el tamaño de la semilla F1 de maíz (Zea mays L.) y su relación con la pérdida de hojas en el despanojado de líneas parentales. Orinoquia, 23(1), 85–91. https://doi.org/10.22579/20112629.545
Rebolloza, H., Castillo, A., Carapia, V. E., Andrade, M., Villegas, O. G., Núñez, M. E., Suárez, R., & Perdomo, F. (2016) Estimación de parámetros genéticos y selección de líneas S1 en una población segregante de maíz tropical. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 7(8), 1893–1904. https://doi.org/10.29312/remexca.v7i8.100
Rezende, W. S., Beyene, Y., Mugo, S., Ndou, E., Gowda, M., Sserumaga, J. P., Asea, G., Ngolinda, I., G., Jumbo, M., Oikeh, S. O., Olsen, M., Borén, A., Cruz, C. D., & Prasanna, B. M. (2019). Performance and yield stability of maize hybrids in stress-prone environments in Eastern Africa. The Crop Journal, 8(1), 107–118. https://doi.org/10.1016/j.cj.2019.08.001
RStudio Team. (2020). RStudio: Integrated Development for R. R Foundation. http://www.rstudio.com/
Sánchez Arizo, V. H., & Fernández Sastre, J. (2020). El efecto de los paquetes tecnológicos en la productividad del maíz en Ecuador. Problemas Del Desarrollo. Revista Latinoamericana De Economía, 51(203), 85–110. https://doi.org/10.22201/iiec.20078951e.2020.203.69527
Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales. (2002, diciembre 31). Norma Oficial Mexicana NOM-021-SEMARNAT-2000, Que establece las especificaciones de fertilidad, salinidad y clasificación de suelos, estudio, muestreo y análisis. Diario Oficial la Federación. https://bit.ly/3GxxcZu
Unión Internacional para la Protección de las Obtenciones Vegetales. (2009). Directrices para la ejecución del examen de la distinción, la homogeneidad y la estabilidad – Maíz código UPOV: ZEAAA_MAY – Zea mays L. https://www.upov.int/edocs/tgdocs/es/tg002.pdf
United States Foreign Agricultural Service. (2022). Corn 2022 world production. https://bit.ly/3UJoEnX
Vasco Medina, A., Saenz Morales, C., Vasco Mora, S., & Vasco Mora, D. (2017). Comportamiento agronómico y evaluación económica de híbridos de maíz cristalino duro (Zea mays L.) en tres zonas agroecológicas del Litoral ecuatoriano. Siembra, 4(1), 66–75. https://doi.org/10.29166/siembra.v4i1.501
Vélez-Torres, M., García-Zavala, J. J., Lobato-Ortiz, R., Benítez-Riquelme, I., López-Reynoso, J. J., Mejía-Contreras, J. A., & Esquivel-Esquivel, G. (2018). Estabilidad del rendimiento de cruzas dialélicas entre líneas de maíz de alta y baja aptitud combinatoria general. Revista Fitotecnia Mexicana, 41(2), 167–175. https://doi.org/10.35196/rfm.2018.2.167-175
Zambrano, C. E., & Andrade Arias, M. S. (2021). Productividad y precios de maíz duro pre y post Covid-19 en el Ecuador. Revista Universidad y Sociedad, 13(4), 143–150. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/2152
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Percy Díaz-Chuquizuta, Edilson Hidalgo-Melendez, Melbin Mendoza-Paredes, Isaac Cieza-Ruiz, Teófilo Wladimir Jara-Calvo, Ofelia Andrea Valdés-Rodríguez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
1. Proposed policy for open access journals
Authors who publish in this journal accept the following conditions:
a. Authors retain the copyright and assign to the journal the right to the first publication, with the work registered under the attribution, non-commercial and no-derivative license from Creative Commons, which allows third parties to use what has been published as long as they mention the authorship of the work and upon first publication in this journal, the work may not be used for commercial purposes and the publications may not be used to remix, transform or create another work.
b. Authors may enter into additional independent contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (e.g., including it in an institutional repository or publishing it in a book) provided that they clearly indicate that the work was first published in this journal.
c. Authors are permitted and encouraged to publish their work on the Internet (e.g. on institutional or personal pages) before and during the review and publication process, as it may lead to productive exchanges and faster and wider dissemination of published work (see The Effect of Open Access).