Abstract
Intake, nutritional quality, and apparent digestibility of mulberry (Morus alba) and star grass (Cynodon nlemfuensis) in goats. The quality, selection, intake, and apparent digestibility of mulberry and star grass in goats, offered fresh or partially dehydrated, were evaluated. The experiment was carried out at the “Alfredo Volio Mata” Experiment Station of the University of Costa Rica. Harvested forage was fed to 12 Saanen, Toggenburg and Lamancha non-lactating and non-pregnant goats, distributed in a randomized 2x2 factorial design, with an average live weight of 37±5 kg. The treatments were a) fresh star grass, b) partially dehydrated star grass, c) fresh mulberry, and d) partially dehydrated mulberry. Forage was offered chopped to the animals. Dry matter intake was 0.93, 0.76, 1.17 and 1.12 kg.animal-1.day-1 (±0.09) for fresh star grass, partially dehydrated star grass, fresh mulberry, and partially dehydrated mulberry, respectively. This represented 2.62, 2.09, 3.17 and 3.13% (±0.24) of body weight. Crude protein intake was lower with partially dehydrated star grass and higher with fresh mulberry (75.2 vs. 135.4 g.animal-1.day-1). Apparent digestibility was not statistically different between treatments; it was on average 49.18% for DM, 59.82% for CP, 57.83% for NDF, and 55.30% for ADF. This study demonstrates that the forage species significantly affects voluntary dry matter intake in goats; however, dry matter content of the forages used in this study did not affect DM intake.References
A.O.A.C. (Association of Official Analysis Chemistry). 1980. Methods of analysis. 13th ed. Washington D.C. U.S.A. 168 p.
ARÉCHIGA C.F., AGUILERA J.L., RINCÓN R.M., MÉNDEZ DE LARA S., BAÑUELOS V.R., MEZA-HERRERA C.A. 2008. Situación actual y perspectivas de la producción caprina ante el reto de la globalización. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 9:1–14.
BROWN D., SALIM M., CHAVALIMU E., FITZHUGH H.1988. Intake, selection, apparent digestibility and chemical composition of Pennisetum purpureum and Cajanus cajan foliage as utilized by lactating goats. Small. Rumin. Res. 1:59-65.
CABRERA J., DELAGARDE R., FAVERDIN P., PEYRAUD J. 2004. Dry matter intake and eating rate of grass by dairy cows is restricted by internal, but not external water. Animal Feed Science and Technology. 114:59-74.
CASTRO A. 1989. Producción de leche de cabras alimentadas con (Pennisetum purpureum x P. typhoides), suplementadas con diferentes niveles de poró (Erythrina poeppigiana) y de fruto de plátano (Musa sp. Cv. ‘Pelipita’). Tesis de maestría en Ciencias Agrícolas y Recursos Naturales. CATIE. Turrialba, Costa Rica. 53 p.
CASTRO A. 2002. Historia de la caprinocultura en Costa Rica. En: http://www.mag.go.cr/biblioteca_virtual_animal/cabra_historia.html. Consultado el 25 de marzo de 2010.
CHACÓN P. 2008. Estimación del aprovechamiento en ganado caprino del Pennisetum purpureum cv. king grass cosechado a tres diferentes edades de rebrote. Tesis de licencitura en Ingeniería Agronómica con énfasis en Zootecnia. Universidad de Costa Rica. San José, Costa Rica. 135 p.
CHACÓN A., ARAYA Y.M., GAMBOA M. 2008. Percepciones y hábitos de consumo de la leche de cabra y sus derivados en los costarricenses. Agronomía Mesoamericana. 19(2):241-250.
CHÁVES Q. 2005. Calidad y consumo de mezclas de Cratylia argentea y Sorgo Forrajero (Sorghum bicolor (L.) Moench) con y sin melaza, ensiladas en bolsas plásticas. Tesis de licencitura en Ingeniería Agronómica con énfasis en Zootecnia. Universidad de Costa Rica. San José, Costa Rica. 56 p.
Elizondo J. 2002. Estimación lineal de los requerimientos nutricionales del NRC para cabras. Agronomía Mesoamericana. 13(2):159-163.
ELIZONDO J. 2004a. Calidad nutricional y consumo de morera (Morus alba), ramio (Bohemeria nivea (L) GAUD) y sorgo negro forrajero (Sorghum almum) en cabras. Agronomía Mesoamericana. 15(2):209-213.
ELIZONDO J. 2004b. Consumo de sorgo negro forrajero (Sorghum almum) en cabras. Agronomía Mesoamericana. 15(1):77-80.
ELIZONDO J. 2005. Calidad y consumo de sorgo negro forrajero (Sorghum almum), ramio (Bohemeria nivea (L) Gaud) y mezcla de ambos. Pastos y Forrajes. 28(3):247-252.
FORBES J. 1995. Ruminant gastrointestinal tract. In: Voluntary food intake and diet selection in farm animals. Forbes, J. (Ed). CAB International, Wallingford. pp 59-80.
GOERING H., VAN SOEST P. 1970. Forage fiber analysis (Apparatus, reagents, procedures and some applications). Agricultural Handbook Nº. 379. ARSUSDA, Washington, D.C. 76 p.
GOESTCH A.L., GIPSON T.A., ASKAR A.R., PUCHALA R. 2010. Invited review: Feeding behavior of goats. J. Anim. Sci. 88:361-373.
HERRERA H., VARGAS F., BOSCHINI C., CHACÓN A. 2009. Variación bromatológica de la leche de cabras LaMancha alimentadas con diferentes forrajes. Agronomía Mesoamericana. 20(2):381-390.
HRISTOV A., PRICE W., SHAFII B. 2004. A meta analysis examining the relationship among dietary factors, dry matter intake and milk protein yield in dairy cows. J. Dairy Sci. 87:3052-3062.
LAHR D.A., OTTERBY D.E., JOHNSON D.G., LINN J.G., LUNDQUIST R.G. 1983. Effects of moisture content of complete diets on feed intake. J. Dairy Sci. 66:1891-1900.
MCDONALD P., EDUWARDS R.A., GREENHALGH J.F., MORGAN C.A. 2002. Animal Nutrition. 6th edition. Prentice Hall. 693 p.
Morand-Fehr P. 1981. Nutrition and feeding of goats: Application to temperate climatic conditions. In: Goat production. (Ed. C. Gall). Academic Press, Inc. NY, USA. p. 193.
OVIEDO F., BENAVIDES J., VALLEJO M. 1995. Evaluación bioeconómica de un módulo agroforestal con cabras en el trópico húmedo. In: Sistemas tradicionales y agroforestales de producción caprina en América Central y República Dominicana. Benavides, J. (ed). CATIE. Turrialba, Costa Rica. 211 p.
PASHA T., PRIGGE E., RUSSEL R., BRYAN W. 1994. Influence of moisture content of forage diets on intake and digestion by sheep. J. Anim. Sci. 72:2455-2463.
RODRÍGUEZ Z. 1989. Producción de leche de cabras alimentadas con dos especies forrajeras arbóreas: poró (Erythrina poeppigiana) y madero negro (Gliricidia sepium) suplementadas con plátano pelipita (Musa sp. Cv. ‘Pelipita’). Tesis de licenciatura en Ingeniería Agronómica con énfasis en Zootecnia. Universidad de Costa Rica. San José, Costa Rica. 75 p.
SAS (Statistical Analysis System). 2001. SASUser’s Guide: Statistics (Versión 8.2 Ed.), SAS Institute Inc. Cary, NC. 373 p.
SAMUR C. 1984. Producción de leche de cabras alimentadas con king grass (Pennisetum purpureum) y poró (Erythrina poeppigiana), suplementadas con fruto de banano (Musa sp. Cv. ‘Cavendish’). Tesis de maestría en Ciencias Agrícolas y Recursos Naturales. CATIE. Turrialba, Costa Rica. 51 p.
SANDS M.W. 1983. Consumo de arbustos por los caprinos. In: Curso intensivo de producción caprina. CATIE, Turrialba, Costa Rica. 87 p.
VALLEJO M., LAPOYADE N., BENAVIDES J. 1992. Evaluación de la aceptabilidad de forrajes arbóreos por cabras estabuladas en Puriscal, Costa Rica. In: I Seminario Centroamericano de Agroforestería y Rumiantes Menores. Chiquimulas, Guatemala. 98 p.
VALLEJO M.A. 1995. Efecto del premarchitado y la adición de melaza sobre la calidad del ensilaje de diferentes follajes de árboles y arbustos tropicales. Tesis de maestría Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza. Turrialba. Costa Rica. 115 p.
VAN HAO N., LEDIN I. 2001. Performance of growing goats fed Gliricidia Maculata. Small. Rumin. Res. 39:113-119.
VARGAS F. 2009. Consumo y calidad del forraje Trypsacum laxum de un año de edad en cabras. Agronomía Mesoamericana. 20(2):391-398.