Phenotypic variation in tusta pepper populations.

Authors

  • Eric G. Santiago-Luna Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca, Ex Hacienda de Nazareno Xoxocotlán, Oaxaca.
  • José C. Carrillo-Rodríguez Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca, Ex Hacienda de Nazareno Xoxocotlán, Oaxaca.
  • José L. Chávez-Servia Instituto Politécnico Nacional, Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional, Oaxaca
  • Raimundo Enríquez del Valle Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca, Ex Hacienda de Nazareno Xoxocotlán, Oaxaca.
  • Yuri Villegas-Aparicio Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca, Ex Hacienda de Nazareno Xoxocotlán, Oaxaca.

DOI:

https://doi.org/10.15517/am.v27i1.21893

Keywords:

Capsicum annuum, phenotypic diversity, agroecological niches, agromorphological variability.

Abstract

The objective of this research was to describe agromorphological variability of Oaxaca populations of tusta pepper (Capsicum annuum L.). 31 accessions or sample collections were taken from Santa María Tonameca and Santo Domingo de Morelos, Oaxaca, Mexico. The phenotypic variation was described and classified; hence, pepper samples were sown, transplanted, and characterized at greenhouse conditions in Madgalena Apasco, Oaxaca, from November 2012 to January 2013. The transplantation was done under a randomized complete block design with three replications. Significant differences between means of tusta pepper populations were determined for plant height at 60 and 120 days after transplantation, stem diameter, days to flowering, number of fruits, and fruit length and width. On the other hand, in phenotypic diversity patterns, important differences were determined between the populations from Santa María Tonameca and Santo Domingo de Morelos The latter were highly variable in the characters evaluated. Three phenotypic diversity groups were determined in traits associated to plant, fruit, and yield per plant. The highest weight loss (up to 13.3 g) during 30 days of storage at room temperature was quantified for the fruits of major size and density, indicating high water content.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilar-Meléndez, A., P.L. Morrell, M.L. Roose, and K. Seung-Chul. 2009. Genetic diversity and structure in semiwild and domesticated chiles (Capsicum annuum; Solanaceae) from Mexico. Am. J. Bot. 96:1190–1202.

Aguilar-Rincón, V.H., T. Corona-Torres, P. López-López, L. Latournerie-Moreno, M. Ramírez-Meraz, H. Villalón- Mendoza, y J.A. Aguilar-Castillo. 2010. Los chiles de México y su distribución. SINAREFI, Colegio de Postgraduados, INIFAP, IT-Conkal, UNAL y UAN. Montecillo, Texcoco, Estado de México, MEX.

Bautista-Cruz, M., J.C. Carrillo-Rodríguez, J.L. Chávez- Servia, e Y. Villegas-Aparicio. 2012. Diferencias morfológica entre variantes de chile (Capsicum annuum L.) de Oaxaca, en invernadero. En: Memorias de la Novena Convención Mundial del Chile. Zacatecas, México. 5-7 de julio 2012. Comité Nacional de Productores de Chile A.C., Consejo Estatal de Productores de Chile en Zacatecas S.C., Universidad Autónoma de Zacatecas, Fundación Produce Zacatecas, Comité Estatal de Sanidad Vegetal A.C. y Comité Estatal Sistema Producto de Zacatecas A.C. Zacatecas, MEX. p. 373-379.

Castañón-Nájera, G., L. Latournerie-Moreno, M. Mendoza- Elos, A. Vargas-López, y H. Cárdenas-Morales. 2008. Colección y caracterización de chile (Capsicum spp.) en Tabasco, México. Rev. Int. Bot. Exp. Phyton 77:189-202.

Castellón-Martínez, E., J.C. Carrillo-Rodríguez, J.L. Chávez-Servia, y A.M. Vera-Guzmán. 2014. Variación fenotípica de morfotipos de chile (Capsicum annuum L.) nativo de Oaxaca, México. Rev. Int. Bot. Exp. Phyton 83:225-236.

Castellón-Martínez, E., J.L. Chávez-Servia, J. Carrillo- Rodríguez, y A. Vera-Guzmán. 2012. Preferencias de consumo de chiles (Capsicum annuum L.) nativos en los Valles Centrales de Oaxaca, México. Rev. Fitotec. Mex. 35:27-35.

Costa, J., G. Palomares, J. Cuartero, and F. Nuez. 1982. Germplasm resources of Capsicum from México. Research Reported INIA, UPV and CSIC. USA.

Eshbaugh, W.H. 1980. The taxonomy of the genus Capscium (Solanaceae). Phytologia 47:153-166.

García, S.J.A., y P.R.J. Nava. 2009. El chile jalapeño: su cultivo de temporal en Quintana Roo. Folleto Técnico No. 2. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Centro de Investigación

Regional del Sureste. Chetumal, Quintana Roo, MEX.

Hernández-Verdugo, S., R. Luna-Reyes and K. Oayama. 2001. Genetic structure and differentiation of wild and domesticated populations of Capsicum annuum (Solanaceae) from Mexico. Plant Syst. Evol. 226:129-142.

INIFAP (Instituto Nacional de Investigaciones, Forestales, Agrícolas y Pecuarias). 2014. Red de estaciones agroclimatológicas. Secretaria de Agricultura, Ganaderia, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación. http://clima.inifap.gob.mx/redinifap/est.aspx?est=36361 (consultado 2 ago. 2014).

IPGRI (International Plant Genetic Resources). 1995. Descriptores para Capsicum spp. Instituto Internacional de Recursos Fitogenéticos, Centro Asiático para el Desarrollo e Investigación Relativo a los Vegetales y Centro Agronómico Tropical de Investigación. Roma, ITA.

Latournerie, L., J.L. Chávez, M. Pérez, C.F. Hernández, R. Martínez, L. M. Arias, y G. Castañón. 2001. Exploración de la diversidad morfológica de chiles regionales en Yaxcabá, Yucatán, México. Agron. Mesoam. 12:41-47.

López, P., y H. Castro G. 2007. La diversidad genética del chile (Capsicum spp.) en Oaxaca, México. Rev. AgroProduce 16:5-7.

Maroto, J.V. 1995. Horticultura herbácea especial. 5 ed. Mundi-Prensa. Madrid, ESP.

Montaño, N.J., y H. del C. Belisario. 2012. Comportamiento agronómico de siete cultivares de pimentón (Capsicum annuum L.). Rev. Cient. UDO Agríc. 12:32-44.

Pérez-Castañeda, L.M., G. Castañón-Nájera, y N. Mayek- Pérez. 2008. Diversidad morfológica de chiles (Capsicum spp.) de Tabasco, México. Cuadernos de Biodiversidad 27:11-22.

Perry, F., and K. Flannery. 2007. Precolumbian use of chili peppers in the Valley of Oaxaca, Mexico. Proc. Natl. Acad. Sci USA 104:11905-11909.

SAS (Statistical Analysis Sytem). 1999. SAS® Procedures Guide, Versión 8. SAS Institute Inc. Cary, NC, USA.

SIAP (Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera). 2014. Anuario estadístico de la producción agrícola 2013. Sistema de Información Agrícola y Pecuaria, SAGARPA, México, D.F. http://www.siap.gob.mx/cierre-de-la-produccion-agricola-por-cultivo/. (consultado 2 ago. 2014).

Vallejo, F.A., y S.E. Estrada. 2004. Producción de hortalizas de clima cálido. Universidad Nacional de Colombia, Imágenes Gráficas, COL.

Vera-Guzmán, A.M., J.L. Chávez-Servia, J.C. Carrillo- Rodríguez, y M.G. López. 2011. Phytochemical evaluation of wild and cultivated pepper (Capsicum annuum and C. pubescens Ruiz & Pav.) from Oaxaca, Mexico. Chilean J.Agric. Res. 71:578-585.

Votova, E.J., G.P. Nabhan, and P.W. Bosland. 2002. Genetic diversity and similarity reveled via molecular analysis among and within an in situ population an ex situ accessions of chiltepin (Capsicum annuum var. glabrisculum). Conserv. Genet. 3:123-129.

Published

2015-12-09

How to Cite

Santiago-Luna, E. G., Carrillo-Rodríguez, J. C., Chávez-Servia, J. L., Enríquez del Valle, R., & Villegas-Aparicio, Y. (2015). Phenotypic variation in tusta pepper populations. Agronomía Mesoamericana, 27(1), 139–149. https://doi.org/10.15517/am.v27i1.21893