Abstract
Received: 07-30-2020
Approved: 08-05-2020
Sociocultural, production, social family and community aspects associated with food are described in the context of the COVID-19 pandemic, based on a documentary review and 20 semi-structured interviews conducted between April and July 2020 with community leaders and producers of various parts of Costa Rica (11 women and 9 men with an average age of 47.5 years). Physical distancing, greater stay at home, loss of family purchasing power, changes in labor dynamics, collaborative association of local producers, humanitarian aid and increased productive initiatives and family ventures to generate economic income, and survive in the midst of the pandemic, they are highly relevant in the current context of food and nutritional insecurity. The need of people to retake the kitchen as a family meeting space, and the monitoring of family recipes is evident. The revaluation of nationally produced food and interest in its traceability are presented, as well as practices for collecting underused food and production for self-consumption. It also highlights the taking of measures to prevent food loss and waste in a context of economic crisis and family savings.
References
CACORE. (2020). Sector de restaurantes claman por apertura de lunes a domingo. Recuperado de https://www.cacore.cr/300429 , 29 de abril 2020.
CEPAL/FAO. (2020a). América Latina y el Caribe ante la pandemia del COVID-19. Efectos económicos y sociales. Chile: Informe Especial No 1 de Naciones Unidas, 3 de abril 2020. Recuperado de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/45337/4/S2000264_es.pdf
CEPAL/FAO. (2020b). ¿Cómo evitar que la crisis del COVID-19 se transforme en una crisis alimentaria? Acciones urgentes contra el hambre en América Latina y el Caribe. Chile: Informe Especial, 16 de junio 2020. Recuperado de https://www.cepal.org/es/publicaciones/45702-como-evitar-que-la-crisis-covid-19-se-transforme-crisis-alimentaria-acciones
Chacón, V. (28 de julio de 2020). No todos tienen campo en la mesa de Carlos Alvarado. Semanario Universidad. Recuperado de https://semanariouniversidad.com
Cordero, M. (28 de julio de 2020). Menos “baile y martillo” y más atención comunitaria, recomiendan expertos. Semanario Universidad. Recuperado de https://semanariouniversidad.com
Coronavirus Research Center (2020). World Map Coronavirus. United States: John Hopkins University Medicine. Recuperado de: https://coronavirus.jhu.edu/map.html, 23 de mayo 2020.
Estado de la Nación. (20 de marzo de 2020). Turismo en Costa Rica: un afectado más por la pandemia COVID-19. Recuperado de https://estadonacion.or.cr/turismo-en-costa-rica-un-afectado-mas-por-la-pandemia-covid-19/
FAO (2020). COVID-19: Nuestras comunidades más hambrientas y vulnerables se enfrentan a “una crisis dentro de una crisis”. Roma. Recuperado de https://reliefweb.int/report/world/covid-19-nuestras-comunidades-m-s-hambrientas-y-vulnerables-se-enfrentan-una-crisis
FAO/CELAC. (2020). Seguridad alimentaria bajo la pandemia de COVID-19. México: Coordinación Nacional pro témpore CELAC. Recuperado de http://www.fao.org/3/ca8873es/CA8873ES.pdf
Jiménez, S. (28 de julio de 2020). Indígenas recurren al trueque virtual para garantizar alimentos durante la pandemia. Semanario Universidad. Recuperado de https://semanariouniversidad.com
González, R. (2008). De flores, brotes y palmitos: alimentos olvidados. Agronomía Mesoamericana. 32(2): 83-192.
INEC (2020). Encuesta continua de desempleo, trimestre movil marzo-abril 2020. cifras preliminares de principales indicadores de mercado laboral. San José. Recuperado de https://www.inec.cr/sites/default/files/documetos-biblioteca-virtual/coece-mam2020.pdf
Ministerio de Presidencia/Ministerio de Salud de Costa Rica. (2020). Decreto Ejecutivo 42227. Recuperado de https://www.presidencia.go.cr/bicentenario/wp-content/uploads/2020/03/Decreto-Ejecutivo-42227-Emergencia-Nacional.pdf
Ministerio de Salud. (2020). Situación Nacional COVID-19/Documentación. San José. Recuperado de https://www.ministeriodesalud.go.cr/index.php/centro-de-prensa/noticias/741-noticias-2020/1532-lineamientos-nacionales-para-la-vigilancia-de-la-infeccion-por-coronavirus-2019-ncov
OCEX. (2020). Impactos del COVID-19 en la economía costarricense y mundial. San José. Recuperado de https://www.uned.ac.cr/ocex/index.php/124-boletines-articulos/556-impactos-del-covid-19-en-la-economia-costarricense-y-mundial
Pueyo, T.(19 de marzo de 2020). Coronavirus: The hammer and the dance. [Mensaje en un blog]. Recuperado de https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56
Ross, M. (2009). Los siete pasos de la danza del comer. Cultura, género e identidades. San José: Editorial Universidad de Costa Rica.