Nutrición Animal Tropical Journal ISSN electrónico: 2215-3527

OAI: https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/nutrianimal/oai
Consumption and sale of quail eggs in Costa Rica.
PDF (Español (España))
HTML (Español (España))
EPUB (Español (España))

Supplementary Files

Audio (Español (España))

Keywords

Coturnicultura
huevos de codorniz
Coturnix coturnix japonica
producción de huevos
consumo de huevos de codorniz
Coturniculture
quail eggs
Coturnix coturnix japonica
egg production
quail egg consumption

Abstract

The Costa Rican coturniculture sector is yet in development. Production, economic or marketing aspects associated with the activity have not been previously documented in the existing literature. The objective of this study is to generate information about marketing and consumption patterns of quail eggs in Costa Rica. The investigation took place between January and December 2019 in the Greater Costa Rican Metropolitan Area. Survey was applied to 14 producers evaluating the commercial environment, while the consumption patterns of quail egg were evaluated in a sample of 300 people. Most of the producers (10) are dedicated to the exclusive production of eggs mostly in farms that do not exceed 200 birds (11), mainly housed in artisanal cages (10), where the use of production records has not been implemented (11). They essentially use poultry feed (13) without distinction of the productive stage of the bird (11), without reproductive management in six of the cases, or using consanguineous crosses (5). The egg is sold mainly in packages of 24 units ($2.42 each package) and canned 200 g ($2.5). In terms of purchase, most consumers expressed that they don´t purchase quail eggs (74%), with sporadic consumption even among those who do obtain it (51.4% once a month). When purchased, the preferred presentation the fresh packaged egg (46.8%) and is prepared mainly as hardboiled egg (66.2%). The production and consumption of quail eggs in Costa Rica is low-tech and low diversified, which is consistent with a profile of small producers and low consumption patterns.

https://doi.org/10.15517/nat.v15i2.49418
PDF (Español (España))
HTML (Español (España))
EPUB (Español (España))

References

Abeyrathna, H.M.W.N. 2015. Quail egg consumption: patterns, preferences and perceptions among consumers in Galle district, Sri Lanka. Proceedings of the Fifth Research Symposium of Uva Wellassa University, January 29-30.Sri Lanka.

Arthur, J.y Bejaei, M. 2017. Quail eggs En: Hester, P. editor, Egg innovations and strategies for improvements. Primera Edición. Academic Press, Elsevier. Inglaterra.pp.13-40.

Cevallos, H. y Vaca, C. 2013. Efecto de seis niveles de lisina y metionina en el balanceado de codornices ante luz natural y artificial en la producción de huevos, parroquia San Francisco-cantón Ibarra. Tesis Lic, Universidad Técnica del Norte. Ibarra, Ecuador.

Cordero, R. 2012. Especies menores: codornices. Universidad Estatal a Distancia (UNED). https://repositorio.uned.ac.cr/reuned/bitstream/handle/120809/530/Modulo%20codornices%20resumido.pdf?sequence=1&isAllowed=y (Consultado el 13 de mayo, 2021).

Demircan, V., Oncebe, S. y Terzi, S.N. 2018. Determinación del nivel de consumo de huevos y las preferencias de las familias de la provincia de Isparta en Turquía (En inglés). Management, Economic Engineering in Agriculture and rural, 18 (2):163-170.

De Souza Moura, G., de Toledo Barreto, S.L. y Teixeira Lanna, E. 2010. Efecto de la densidad energética reducida de las dietas sobre las características del huevo de la codorniz japonesa (En portugués). Revista Brasileira de Zootecnia, 39 (6): 1266-1271. https://doi.org/10.1590/S1516-35982010000600015

Díaz, D., Valera, L. y González, D. 2004. Caracterización de las granjas de codornices de la zona andina venezolana. Agricultura Andina, 9: 85-92.

Egbeyale, L. Fatoki, H.yAdeyemi, O. 2013. Efecto sobre el peso del huevo y el tiempo de oviposición sobre la incubabilidad y el rendimiento posterior a la eclosión de la codorniz japonesa (Coturnix coturnix japonica) (En inglés). Nigerian Journal of Animal Production, 40 (1): 102-110.https://doi.org/10.51791/njap.v40i1.652

Grimaldos, D. 2020. Guía para la producción codornices y sus derivados. Tesis. Lic, Universidad Cooperativa de Colombia. Bucaramanga, Colombia.

Lázaro, R. Serrano, M.P. y Capdevila, J. 2005. Nutrición y alimentación de avicultura complementaria: codornices. Curso de especialización FEEDNA. 7 y 8 de Nov., 2005.Universidad Politécnica de Madrid. Madrid, España.

Lucotte, G. 1990. La codorniz cría y explotación. Segunda edición. Editorial Mundi- Prensa. España.

Mendizábal, P. 2005. Determinación de la eficiencia de la producción de huevos de codorniz en la altura (Pintag-Ecuador). Tesis Bach, Universidad San Francisco de Quito. Quito, Ecuador.

MinAgricultura (Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural). 2018. MinAgricultura busca impulsar la producción y el consumo de huevos de codorniz. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural de Colombia. https://www.minagricultura.gov.co/noticias/Paginas/MinAgricultura-busca-impulsar-la-producci%C3%B3n-y-el-consumo-de-huevos-de-codorniz.aspx (Consultado 1 de Jul. 2021).

Mizrak, C., Durmus, I., Kamanli, S., Erdogan, S., Kalebasi, S., Karademir, E. y Dogu, M. 2012. Determinación del consumo de huevos y los hábitos de consumo en Turquía (En inglés). Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 36 (6): 592-601. https://doi.org/10.3906/vet-1102-778

Mnisi, C.M., Matshogo, T.B., Van Niekerk, R. y Mlambo, V. 2017. Rendimiento de crecimiento, parámetros hemobioquímicos y características de calidad de la carne de codornices japonesas macho alimentadas con una dieta basada en Lippiajavanica (En inglés). South African Journal of Animal Science, 47 (5): 661-671. https://doi.org/10.4314/sajas.v47i5.9

Mogya, N.S., Amorin, H., Stringhini, J.H., Barcellos, M., Andrade, M.A. y Barros de Carvalho, F. 2005. Aspectos de calidad interna y externa de los huevos vendidos en diferentes establecimientos de la región de Goiânia (En portugués). Ciência Animal Brasileira, 6 (2): 71-78.

Morales, V. y Ramos, A. 2016. Estudio de factibilidad y viabilidad para la creación de una empresa coturnícola dedicada a la producción de huevo comercial en Pereira. Proyecto de Grado. Universidad Tecnológica de Pereira. Colombia.

Mostafa, A.A. y Amani, A.E.A. 2019. Un estudio comparativo sobre el valor nutricional de los huevos de codorniz y gallina (En inglés). Segunda conferencia internacional: educación de calidad y mapa del empleo futuro. Universidad de Minya. Minya, Egipto.

OEIDRUS (Oficina Estatal de Información para el Desarrollo Rural Sustentable). 2009. Estudio sobre codorniz Baja California: Encuesta y consulta bibliográfica sobre codorniz. Programa Universitario de Estudios de la Diversidad Cultural y la Interculturalidad. https://www.nacionmulticultural.unam.mx/empresasindigenas/docs/1925.pdf (Consultado el 1 de Jul. 2021).

Ogunwole, O.A., Agboola, A.F., Mapayi, T.G. y Babayemi, O.J. 2015. Percepción y preferencia de los consumidores por la codorniz japonesa y los huevos de gallina comerciales en el área del gobierno local de Akinyele en el estado de Oyo, Nigeria (En inglés). Tropical Animal and Health Production, 18 (2):108-119.

Orduz, L. y De Narváez, E. 2007. Estudio de factibilidad para desarrollar un proyecto pecuario coturnícola en Cundinamarca. Trabajo de Grado. Universidad Nacional Abierta a Distancia “UNAD”. Girardot, Colombia.

Paillacho, C.L. y Mora, E.R. 2010. Huevos de codorniz precocidos, pelados y sellados al vacío. Informe de Materia de Graduación en Licenciatura. Escuela Superior Politécnica del Litoral. Ecuador.

Ponce, M.A.2014. Proyecto de factibilidad para la producción y comercialización de huevos de codorniz en la ciudad de Quevedo provincia de los Ríos. Tesis de Grado. Universidad Nacional de Loja. Loja, Ecuador.

Quintana, J.A. 2003. Avitecnia: Manejo de las aves domésticas más comunes. Primera Reimpresión. Editorial Trillas. México.

Rodas, D. 2004. Proyecto de Factibilidad de Cría, Producción y Comercialización de huevos de codorniz (Coturnix coturnix japonica), en la provincia de Pichincha. Tesis de Pregrado. Universidad San Francisco de Quito. Quito, Ecuador.

Rosario, J., y Nieves, D. 2015. Producción y calidad de huevos de codornices alimentadas con dietas con harina de residuos aserrados de carnicerías. Revista Científica, FCV-LUZ, 25 (2): 139–144.

Ruales, M.E. 2012. Producción y comercialización de huevos de codorniz. Tesis M. Sc., Escuela Politécnica Nacional. Quito, Ecuador.

Saif, Y.M. 2003. Poultry diseases. Doceava Edición. Blackwell Publishing Company. Estados Unidos.

SENASA (Servicio Nacional de Salud Animal). 2014. Servicio Nacional de Salud Animal. http://www.senasa.go.cr/informacion/centro-de-informacion/institucion/orientacion-estrategica-1/plan-operativo-institucional-1/1902-2014-1/file (Consultado 13 de May., 2014).

Shimma, K. y Tadano, R. 2019. Diferenciación genética entre líneas comerciales de codorniz japonesa tipo ponedora (En inglés). Journal of Poultry Science,56(1): 12-19. https://doi.org/10.2141/jpsa.0170213

Solla S.A. 2018. Las Codornices. Solla. https://www.solla.com/sites/default/files/productos/secciones/adjuntos/manual-codornices-solla-2018.pdf (Consultado 1 de Jul. 2021).

Tapia, X.A. 2019. Elaboración de un plan de comercialización, para potencializar el consumo de huevos de codorniz en la ciudad de Riobamba. Tesis M.Sc., Universidad Estatal de Bolívar. Ecuador.

Vali N. 2008. La codorniz: una revisión. International Journal of Poultry Science, 7 (9):925-931. https://doi.org/10.3923/ijps.2008.925.931

Comments

Downloads

Download data is not yet available.