Creole cattle of Nunkini, Campeche, Mexico: A zoogenetic resource at risk
DOI:
https://doi.org/10.15517/am.2024.54368Keywords:
locally adapted cattle, social revaluation, production system, genetic conservationAbstract
Introduction. Livestock farming with Creole cattle is practiced in rural areas with challenging characteristics for species management. Objective. To describe the production system and the socio-cultural and technical-economic factors affecting the production of Nunkiní Creole cattle (Bos taurus). Materials and methods. The study was conducted from November 2020 to October 2021 in nine livestock production units of Nunkiní, Calkiní municipality, Campeche, Mexico. Information was obtained from an interview form with social, cultural, technical, and economic study variables, applied to selected producers. Data were analyzed using descriptive statistics and ANOVA. Results. Livestock farming was carried out by men (100 %), with an average age of 58.44 years. The average years of experience were 34.61. Younger producers had higher levels of education and less experience, and were responsible for the production units of higher technological levels. The size of the livestock production unit ranged from five to twenty-two cattle (average of 14). Feeding management followed a transhumance scheme, with cattle being free-ranging on ejido lands and from May to December and semi-stabled from January to April, grazing on cultivated pastures and supplemented with agricultural residues. With the zootechnical management implemented by the producers, an average pregnancy rate of 83 % was achieved. The main product marketed was fresh meat in cuts and direct sale to consumers, with an average price of 2.675 USD$/kg. Conclusion. It is traditional extensive system that takes advantage of the common use of grasslands. It involves experienced but older producers, with small investments, and serves to strengthen their family economy. This activity is threatened by the lack of revaluation of Creole cattle and the introduction of exotic breeds in the area to maximize production.
Downloads
References
Camacho Vera, J. H., Cervantes Escoto, F., Palacios Rangel, M. I., Cesín Vargas, A., & Ocampo Ledesma, J. (2017). Especialización de los sistemas productivos lecheros en México: La difusión del modelo tecnológico Holstein. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 8(3), 259–268. https://doi.org/10.22319/rmcp.v8i3.4191
da Silva, A. (2014). El plan de acción mundial de la FAO sobre los recursos zoogenéticos y su aplicación en Latinoamérica y el Caribe. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 48(1), 35–41. http://cjascience.com/index.php/RCCA/article/view/445
Di Rienzo, J. A., Casanoves, F., Balzarini, M., Gonzalez, L., Tablada, M., & Robledo, C. W. (2020). InfoStat (versión 2020). Universidad Nacional de Córdoba.
Espinosa García, J. A., Vélez Izquierdo, A., Góngora González, S. F., Cuevas Reyes, V., Vázquez Gómez, R., & Rivera Maldonado, J. A. (2018). Evaluación del impacto en la productividad y rentabilidad de la tecnología transferida al sistema de bovinos de doble propósito del trópico mexicano. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 21(2), 261–272. https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/2411
García Flores, A., & Guzmán Gómez, E. (2014). La ganadería familiar, elemento cotidiano de los traspatios de la comunidad Juan Nepomuceno Álvarez, Copala, Guerrero, México. Sitientibus série Ciências Biológicas, 14, 1–11. https://doi.org/10.13102/scb282
Flores, F., Quispe, S., Mallma, Y., Gómez, J. W., & Gómez-Urviola, N. C. (2020). Caracterización morfológica, morfoestructural y faneróptica del bovino criollo (Bos taurus) de Apurímac Perú. Actas Iberoamericanas de Conservacion Animal, 15, 18–22.
Flórez, H., Martínez, G., Ballesteros, H., León, L. M., Castañeda, S., Moreno, E., Arías, L. E., Torres, J. C., Rodríguez, C. A., Peña, F., & Uribe, A. (2014). Rendimiento en carne de bovinos criollos y europeos y sus cruces con cebú en las condiciones de la Orinoquia Colombiana. Actas Iberoamericanas de Conservación Animal, 4, 12–15. http://www.uco.es/conbiand/aica/templatemo_110_lin_photo/articulos/2014/Trabajo041_AICA2014.pdf
Granados-Rivera, L. D., Quiroz-Valiente, J., Maldonado-Jáquez. J. A., Granados-Zurita, L., Díaz-Rivera, P., & Oliva-Hernández, J. (2018). Caracterización y tipificación del sistema doble propósito en la ganadería bovina del Distrito de Desarrollo Rural 151, Tabasco, México. Acta Universitaria, Multidiciplinary Scientific Journal, 28(6), 47–57. https://doi.org/10.15174/au.2018.1916
Hernández Sampieri, R., Fernández Collado, C., & Baptista Lucio, P. (2014). Muestreo en la investigación cualitativa. En R. Hernández Sampieri, C. Fernández Collado, & P. Baptista Lucio (Eds.), Metodología de la investigación (6ª ed., Capitulo 13, pp. 382–387). McGraw-Hill Education.
Instituto Nacional de Estadística Geografía e Informática. (2022). Espacio y datos de México. Recuperado el 1 de abril, 2022 de: https://www.inegi.org.mx/app/mapa/espacioydatos/default.aspx?ag=040010008
Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. (2013, marzo 30). Ganado criollo mexicano, una raza noble y resistente. Gobierno de México. https://www.gob.mx/inifap/prensa/ganado-criollo-mexicano-una-raza-noble-y-resistente
López Caraveo, E. (2019). Caracterización etnológica de las vacas criollas en el estado de Campeche [Tesis de maestría, no publicada]. Tecnológico Nacional de México.
Martínez-Rocha, R., Ramírez-Valverde, R., Núñez-Domínguez, R., García-Muñiz, J. G., & Parra-Bracamonte, G. M. (2021). Comportamiento de crecimiento y reproductivo en hembras bovinas Romosinuano. Revista MVZ Córdoba, 26(1), Artículo e2033. https://doi.org/10.21897/rmvz.2033
Orantes-Zebadúa, M. A., Platas-Rosado, D., Córdova-Avalos, V., De los Santos-Lara, M. C., & Córdova-Avalos, A. (2014). Caracterización de la ganadería de doble propósito en una región de Chiapas, México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 1(1), 49–58. https://era.ujat.mx/index.php/rera/article/view/6
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentacion y la Agricultura. (2023). Los recursos zoogenéticos. Una red de seguridad para el futuro. https://www.fao.org/fileadmin/templates/nr/documents/CGRFA/factsheets_animal_es.pdf
Palma García, J. M. (2014). Escenarios de sistemas de producción de carne de bovino en México. Avances en Investigación Agropecuaria, 18(1), 53–62. http://ww.ucol.mx/revaia/pdf/2014/sept/sup_1/3.pdf
Parra-Cortés, R. I., & Magaña-Magaña, M. Á. (2019). Características técnico-económicas de los sistemas de producción bovina basados en razas criollas introducidas en México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 6(18), 535–547. https://doi.org/10.19136/era.a6n18.2160
Parra-Cortés, R. I., Martínez Correal, G., & Valderrama-Rodas, M. (2021). Situación actual y perspectivas de la ganadería de bovinos Criollos en América Latina. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, 29(3–4), 79–90. https://doi.org/10.53588/alpa.293401
Perezgrovas Garza, R. A. (2017). Catálogo ilustrado de los bovinos criollos de México: razas locales y sistemas empíricos de manejo. Universidad Autónoma de Chiapas.
Quispe Coaquira, J. E. (2016). El bovino criollo del altiplano peruano: Origen, producción y perspectivas. Revista de Investigaciones Altoandinas, 18(3), 257–270. https://revistas.unap.edu.pe/rianew/index.php/ria/article/view/215
Rojas Beltrán, J. A., Rivera, C. G., Bottani, G., Cabrera, F., Rojas Vargas, E. L., Ávila, C. G., Andrade, D. N., & Strandberg, E. (2018). Caracterización morfológica y manejo del ganado bovino criollo en el municipio de pasorapa. El Bovino Criollo Una alternativa ante el cambio climático, 1(1) 7–23.
Rojas Sandoval, L. A., Gutiérrez Vázquez, E., Mondragón Ancelmo, J., & García Martínez, A. (2017). Los sistemas ganaderos de bovinos doble propósito en el subtrópico de Michoacán, México. En B. A. Cavallotti Vázquez, J. A. Cesín Vargas, & B. Ramírez Valverde (Eds.), Estudios sociales y económicos de la producción pecuaria (pp. 107–118). Universidad Autónoma Chapingo.
Rosendo-Ponce, A., & Becerril-Pérez. C. M. (2015). Avance en el conocimiento del bovino criollo lechero tropical de México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 2(5), 233–243. https://era.ujat.mx/index.php/rera/article/view/760
Severino Lendechy, V. H., Perezgrovas Garza, R. A., Ahuja Aguirre, C., Montiel Palacios, F., Peralta Torres, J. A., & Segura Correa, J. C. (2021). Caracterización socioeconómica y tecnológica de los sistemas productivos con bovinos criollos en Campeche, México. Acta Universitaria, 31, Artículo e3102. https://doi.org/10.15174/au.2021.3102
Sponenberg, D. P. (2018). Fundamentos de la conservación de razas iberoamericanas. Actas Iberoamericanas de Conservación Animal, 12, 59–69. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/pdf/10.5555/20193386446
Vásquez-Loaiza, M., & Molina-Coto, R. (2021). Métodos de crianza y parámetros reproductivos del ganado Cebú con registros genealógicos en Costa Rica. Agronomía Mesoamericana, 32(1), 19–33. https://doi.org/10.15517/am.v32i1.40130
Velázquez-Avendaño, J. A., & Perezgrovas-Garza, R. (2017). Caracterización de sistemas productivos de ganado bovino en la región indígena Tulija-Tseltal-Chol, Chiapas, México. Agrociencia, 51(3), 285–297. https://agrociencia-colpos.org/index.php/agrociencia/article/view/1292
Vilaboa-Arroniz, J., Diaz-Rivera, P., WingChing-Jones, R., & Zetina-Córdova, P. (2013). Percepción, conocimiento y uso de las razas criollas lecheras tropicales (CLT) en países de Latinoamérica. Revista Cientifica, FCV-LUZ, 4, 300–311. https://produccioncientificaluz.org/index.php/cientifica/article/view/15808
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Guadalupe de Jesús Cruz-Clemente, Raciel Javier Estrada-León, Ángel Carmelo Sierra-Vásquez, Víctor Hugo Severino-Lendechy, Ángel Trinidad Piñeiro-Vázquez, Jorge Carlos Bojórquez-Cat
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
1. Proposed policy for open access journals
Authors who publish in this journal accept the following conditions:
a. Authors retain the copyright and assign to the journal the right to the first publication, with the work registered under the attribution, non-commercial and no-derivative license from Creative Commons, which allows third parties to use what has been published as long as they mention the authorship of the work and upon first publication in this journal, the work may not be used for commercial purposes and the publications may not be used to remix, transform or create another work.
b. Authors may enter into additional independent contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the version of the article published in this journal (e.g., including it in an institutional repository or publishing it in a book) provided that they clearly indicate that the work was first published in this journal.
c. Authors are permitted and encouraged to publish their work on the Internet (e.g. on institutional or personal pages) before and during the review and publication process, as it may lead to productive exchanges and faster and wider dissemination of published work (see The Effect of Open Access).