Culinary practices associated with bean consumption in Costa Rican families.

Authors

  • Shirley Rodríguez-González Universidad de Costa Rica, Escuela de Nutrición. Costa Rica.
  • Xinia Elena Fernández-Rojas Universidad de Costa Rica, Escuela de Nutrición. Costa Rica.

DOI:

https://doi.org/10.15517/am.v26i1.16937

Keywords:

food habits, geographical area, rural, urban

Abstract

The aim of this study was to identify culinary practices associated with bean consumption in families from one rural population (Jesus of Atenas) and one urban (La Union of Tres Rios) of Costa Rica. The study was developed in 2005, in a sample of 475 families that usually prepare and eat beans (223 rural and 252 urban). In this families, the person responsible for the preparation of food was interviewed. The study showed a per capita beans consumption of 37.5 g/person/day (g/p/d) of raw weight. This consumption differs by geographic condition, being higher in rural area (46.8 + 25 g/p/d) than in urban areas (37.5 + 23 g/p/d) (F= 18.031, p= 0.000). The factors that were associated with consumption are different by area; in the rural area the factors were some characteristics of the person preparing bean, some preparation practices and the reasons manifested for consumption, whereas in urban areas the associated factors were only related to preparation practices.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abarca, L., D. Chaves, M. Dumani, F. Elizondo, R. Flores, y R. Riggioni. 1996. Prácticas alimentarias de seis grupos de mujeres de la Gran Área Metropolitana. Seminario Lic, Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.

Andlauer, A., C. Wilfried, V. Stehle, P. Peter, G. Furst, y D. Peter. 1998. Chemoprevention, a novel approach in diabetics. Clin. Nut. Met. Car. 1(6):539-547.

Birch, L., y K. Grimm-Thomas. 1997. Patrones de aceptación de los alimentos: los niños aprenden lo que viven. Pediatr. Basic. 18:2-9.

Campos, E., A. Fernández, I. Sánchez, T. Sancho, y C. Villalobos. 1999. Diagnóstico para el diseño de una campaña educativa tendiente a incrementar el consumo de frijol en una comunidad urbana de clase media de Costa Rica. Seminario Lic, Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.

Coelho, A., D. Aguiar, y E.A. Fernandes. 2009. Padrão de consumo de alimentos no Brasil. Rev. Econ.Soc. Rural 47:335-362.

Contreras, J. 1993. Antropología de la alimentación. Editorial Eudema, Madrid, España. Chinnock, A. 1992. Tamaño de la porción de algunos alimentos y preparaciones para preescolares y adultos de un área rural y una comunidad urbana del Valle Central de Costa Rica. Instituto de Investigaciones en Salud, Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.

Domínguez-Vásquez, P., S. Olivares, y J.L. Santos. 2008. Influencia familiar sobre la conducta alimentaria y su relación con la obesidad infantil. ALAN 58(3):249-255.

Dumani, M., y P. Páez. 2004. Efectos de una campaña educativa sobre frijoles en un grupo de mujeres. Agron. Mesoam. 15:379-392.

Fisher, M. 1989. La alimentación del preescolar: formación de hábitos alimentarios. Avances en Supervivencia Educativa 7(3):3.

Garcia, R.W.D. 1997. Práticas e comportamento alimentar no meio urbano: um estudo no centro da cidade de São Paulo. Cad. Saúde Pública 13:455-467.

Guzmán, M., H. Salvador, L. Zaragoza, y M. Juárez. 1996. Remojo de dos sales y tiempo de cocción de tres variedades de frijol. Agrociencia 30:201-205.

Maldonado, S., y N. Sammán. 2000. Composición química y contenido de minerales de leguminosas y cereales producidos en el noreste argentino. ALAN 50(2):1-10.

Manço, A.N., y Costa, F.N. 2004. Educação nutricional: caminhos possíveis. Alim. Nutr., Araraquara 15(2):145-153.

Martínez, T., A. Murillo, S. Rodríguez, y P. Páez. 2000. Elaboración de los contenidos de los mensajes de una Campaña Educativa para aumentar el consumo de frijoles en una comunidad urbana de clase media. Sem. Lic, Universidad de Costa Rica, San José‚ Costa Rica.

Menchú, M.T., y H. Méndez. 2006. Tabla de composición de alimentos de Centroamérica. 2 ed. INCAP/OPS, Guatemala. Messina, M. 1999. Legumes and soybeans: Overview of their nutritional prolifes and health effects. Am. J. Clin. Nut. (Suppl). 70:439S-450S.

Ministerio de Salud. 1996. Encuesta Nacional de Nutrición: Fascículo 3 Consumo Aparente. Ministerio de Salud, San José, Costa Rica.

Ministerio de Salud. 2001. Encuesta Nacional de Consumo de Alimentos. Ministerio de Salud, San José, Costa Rica.

Morúa, H., y K. Villalobos. 1997. Disponibilidad, acceso a los alimentos, conocimientos, actitudes y prácticas alimentarias de las familias de la comunidad de Lousiana, Cairo, Siquirres. Tesis Lic, Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.

Olvera, M., y M. Givaudan. 1984. La formación de hábitos alimentarios en la infancia. Cuadernos de Nutrición 7(5):39-43.

Plazas, M. 1995. Que los niños aprendan y disfruten de una buena alimentación. Cuadernos de Nutrición 18(2): 17-19.

Ramírez, J.C.R., y I.B.E.U. Rangel. 2011. El frijol (Phaseolus vulgaris): su importancia nutricional y como fuente de fitoquímicos. Revista Fuente 3(8):5-9.

Robertson, A. 1996. Conocimientos, actitudes y prácticas de madres en relación con alimentos fuente de hierro en la dieta de los niños menores de tres años en un área rural y urbana de la provincia de San José. Tesis Lic, Universidad de Costa Rica. San José, Costa Rica.

Rodríguez, L., y X.E. Fernández-Rojas. 2003. Los frijoles (Phaseolus vulgaris): su aporte a la dieta del costarricense. Acta Médica Costarricense 45(3):120-125.

Rodrigues, F.S., y J.J.S. Sabes. 2006. A percepção do consumidor de alimentos “fora de casa”: um estudo multicaso na cidade de Campo Grande/MS. Caderno de Administração 14(2):37-45.

Schlindwein, M.M., y A.L. Kassouf. 2007. Influência do custo de oportunidade do tempo da Mulher sobre o padrão de consumo alimentar no Brasil. Pesquisa e Planejamento Econômico 37:489-520.

Serrano, J., y I. Goni. 2004. Papel del frijol negro Phaseolus vulgaris en el estado nutricional de la población guatemalteca. ALAN 54(1):36-44.

Wolfe, W., y C. Campbell. 1993. Food pattern, diet quality and related characteristics of schoolchildren in New York State. J. Am. Diet. Assoc. 93:1280-1284.

Published

2015-01-01

How to Cite

Rodríguez-González, S., & Fernández-Rojas, X. E. (2015). Culinary practices associated with bean consumption in Costa Rican families. Agronomía Mesoamericana, 26(1), 145–151. https://doi.org/10.15517/am.v26i1.16937