Identification of clusters to boost the productive chains of meat in Mexico.

Authors

  • Gabriela Rodríguez-Licea Universidad Autónoma del Estado de México. Cerro de Coatepec S/N, Ciudad Universitaria. Toluca México.
  • José Alberto García-Salazar Colegio de Posgraduados en Ciencias Agrícolas. Carretera México-Texcoco
  • Juvencio Hernández-Martínez Universidad Autónoma del Estado de México. Centro Universitario UAEM-Texcoco.

DOI:

https://doi.org/10.15517/am.v27i2.24388

Keywords:

spatial autocorrelation, exploratory data analysis, regional production, Moran’s Index, LISA test.

Abstract

The aim of this study was to analyze the regional spatial correlation of meat carcass production by species in Mexico. The study was carried out between 2000-2012. Through exploratory data analysis, the estimation of the Moran Index and LISA test, the study tried to find evidence of spatial dependence and to identify clusters that promote the integration of productive chains. The exploratory analysis provided evidence that the northern states can generate clusters to boost production of beef, pork, and chicken; and that the increase in the production of sheep and goat meat may occur in the central and northern states, respectively. The positive indexes for beef, sheep, and goat meat showed that the neighborhood between producer states would not affect the creation of clusters to increase production; while the negative autocorrelation for pork and chicken suggests that the neighborhood of a producer state would be affected by its neighbors’ regional clusters. LISA test allowed to identify statistically significant groups that support the evidence that spatial concentration of production benefits the creation of clusters and the integration of productive chains only for beef, sheep, and goat meat.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANFACA (Asociación Nacional de Fabricantes de Alimentos para Consumo Animal, S.C.). 2013. La producción de alimentos balanceados para consumo animal y el consumo de granos forrajeros en México. En: ANFACA, editores, Memorias económicas, 2011, 2012 y 2013. ANFACA, MÉX.

Anselin, L. ١٩٨٨. Spacial econometrics: methods and models. Klumer Academic Publishers, London, GBR.

Anselin, A. 1995. Local indicators of spatial association-LISA. Geographical Analysis 27(2):93-115.

CNOG (Confederación Nacional de Organizaciones Ganaderas). 2013. Boletines de información económica pecuaria. Volumen de la producción de carne en canal de bovino, porcino, pollo, ovino y caprino (2000-2011). http://www.cnog.org.mx/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=45&Itemid=65. (consultado ene. 2013).

Fundación Produce Guerrero A.C. 2012. Caprinos, agenda de innovación Guerrero/2012. http://fundacionproducegro.org.mx/wp-content/uploads/2012/05/16-Caprinos-Preliminar.pdf. (consulado oct. 2014).

Financiera Rural. 2012. Monografía del ganado porcino. Dirección General Adjunta de Planeación Estratégica y Análisis Sectorial, México, D.F. http://www.financierarural.gob.mx/informacionsectorrural/Documents/Monografias/Monograf%C3%ADaPorcinos%28jun2012%29.pdf. (consultado may. 2013).

Galaviz, R., V. López, Z. Ramírez, B. González, R. Bribiesca, G. Rodríguez, y H. Zepeda. 2011. Evaluación territorial de los sistemas de producción en la región nor-poniente de Tlaxcala. Rev. Mex. Cienc. Pecu. 2:53-68.

Gujarati, D. 1995. Basic econometrics. 3th ed. McGrawHill, NY, USA.

Morán, P. 1948. The interpretation of statistical maps. R. Stat. Soc. 10(2):243-255.

Moreno, R., y E. Vayá. 2000. Técnicas econométricas para el tratamiento de datos espaciales: la econometría espacial. Ediciones Universidad de Barcelona, Barcelona, ESP.

Partida, P., B. Varela, J. Severiano, R. Rincón, y B. Rodríguez. 2013. Producción de carne ovina. Libro técnico No. 5. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP), Ajuchitlán, Colón, Qro., MEX.

Quintana, L., y G. Mendoza 2008. Econometría básica: modelos y aplicaciones a la economía mexicana. Universidad Nacional Autónoma de México, D.F., MEX.

Rodríguez, G., J.G. Gamboa, J.C. García, y J.G. Rivera. 2011. Tradición sociocultural de la caprinocultura en el estado de Oaxaca: un análisis sobre el potencial económico en beneficio de la región de Huajuapan de León. En: B.A. Cavalloti et al., editores. La ganadería ante el agotamiento de los paradigmas dominantes. Vol. 2. Universidad Autónoma de Chapingo, Texcoco. MEX. p. 321-334.

SIACON (Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta). 2013. Programa informático con base de datos agrícolas, pecuarios y pesqueros. Volumen de la producción de carne en canal de bovino, porcino, pollo, ovino y caprino (2000-2011). http://www.siap.gob.mx/optestadisticasiacon2012parcialsiacon-zip/ (consultado abr. 2013).

SENASICA (Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria). 2012. Padrón estatal de rastros. http://www.senasica.gob.mx/?id=4846 (consultado mar. 2013).

Published

2016-06-20

How to Cite

Rodríguez-Licea, G., García-Salazar, J. A., & Hernández-Martínez, J. (2016). Identification of clusters to boost the productive chains of meat in Mexico. Agronomía Mesoamericana, 27(2), 353–365. https://doi.org/10.15517/am.v27i2.24388

Most read articles by the same author(s)