Revista Estudios ISSN Impreso: 1659-1925 ISSN electrónico: 1659-3316

OAI: https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/estudios/oai
Identidad de la alimentación en el siglo XXI en una sociedad de consumo
PDF (Español (España))

Keywords

Cultural identity
consumption
feeding
society
social class
Identidad cultural
consumo
alimentación
sociedad
clase social

Abstract

This article aims to analyze consumption and identity of feeding people in the XXI century. Today's consumer shows an estrangement between food production and consumption, this distancing promotes a food not meet a basic need and becomes a consumer object. After 1950 the diner is transformed into consumer under pressure homogenizing globalizing and increasingly remote from centers of food production. We conclude that social changes and in particular, experienced in the way of eating, combined with socio-economic developments and technical changes that have increased in a stratified manner, products and ways unimaginable consumption, impact result in nutritional status world population

https://doi.org/10.15517/re.v0i30.19868
PDF (Español (España))

References

Bibliografía

Aguirre, Patricia. (2005). Estrategias de consumo: qué comen los argentinos que comen. Buenos Aires: Miño y Dávila.

Aguirre, Patricia. (2007). Qué Puede Decirnos una Antropóloga sobre

Alimentación. Hablando sobre Gustos, Cuerpos, Mercados y Genes. [En

línea]. Recuperado de: http://www.fac.org.ar/qcvc/llave/c027e/aguirrep.php

Bauman Zygmunt. (2007). Vida de Consumo, Editorial Fondo de Cultura, México. Beck, Ulrich (2003) La individualización. El individualismo institucionalizado y sus consecuencias sociales y políticas, Barcelona, Paidós.

Berth, Christiane.(2008). La historia del consumo como historia global. Tendencias del consumo en Mesoamérica. San José: Editorial UCR.

Bochatay, Laura. (2006). Antropología de la alimentación I: la alimentación como práctica social. [En línea]. Recuperado de:

http://www.fac.org.ar/fec/foros/cardtran/gral/alimentacion.html

Bordieu, Pierre (2012) Criterio y bases sociales del gusto. Editorial Taurus. España

Carrasco, Silvia. (1992). Antropología y alimentación. Una propuesta para el estudio de la cultura alimentaria. Barcelona: Universidad Autónoma de Barcelona.

Contreras, Jesús. (2002). Los aspectos culturales en el consumo de la carne. Somos lo que Comemos. Barcelona: Ariel.

Entrena, Francisco. (2008). Globalización, identidad social y hábitos

alimentarios.Revista de Ciencias Sociales: UCR

Fernández Armesto, Felipe (2004). Historia de la Comida. Alimentos, cocina y civilización (Los cinco sentidos). España: Tusquets.

Featherstone, M. (1991) The Body. Social progress and Cultural Theory, Londres, Barcelona: Editorial Ariel Barcelona

Fischler, Claude. (1979). El (h)omnívoro: el gusto, la cocina y el cuerpo.

Barcelona: Anagrama

Goody, Jack. (1982). Cocina, cuisine y clase: estudio de sociología comparada. España: GEDISA.

Gracia Arnaiz, Mabel. (2002). Los trastornos alimentarios como trastornos culturales: La construcción social de la anorexia nerviosa. Barcelona: Ariel.

Harris, Marvin (1985) Good to eat. Riddles of food and culture. Londres. Allen and U nwin (Edición española Bueno para comer. Madrid: Alianza Editorial Lipcovich, Pedro (2005). El cuerpo ideal y la lucha de clases. [En línea]. Recuperado de: http://www.pagina12.com.ar/diario/sociedad/3-49533-2005-

-10.html

Martínez Guirao, Javier. (2003). Los McDonald's: homogeneización y sociabilidad.Un estudio antropológico. [En línea]. Recuperado de:

http://www.ugr.es/~pwlac/G19_04JavierEloy_Martinez_Guirao.html#N_4_# N_4

Palenzuela Sara; Pérez Alejandro; Pérula de Torres, Luis ; Fernández García, José. y Maldonado Alconada, José. (2014). La alimentación en el adolescente. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 37(1), 47-58. [En línea]. Recuperado de: http://dx.doi.org/10.4321/S1137-

Patiño, Victor. (2005). La alimentación en Colombia y en los países vecinos. Colombia: Universidad del Valle.

Thorstein, Veblen (1971) .Teoría de la Clase Ociosa. México: Editorial Fondo de Cultura Económica..

Vélez Boza, Fermín. (1990). La alimentación y la nutrición en Venezuela. Caracas: Instituto Nacional de Nutrición

Comments

Downloads

Download data is not yet available.