Población y Salud en Mesoamérica ISSN electrónico: 1659-0201

OAI: https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/psm/oai
Practices and representations around family feeding in different socio-economic environments
PDF (Español (España))

Keywords

Anthropology of Food
Socio-economic conditions
Family Consumption Strategies
Argentina

antropología de la alimentación
condiciones socio-económicas
estrategias de consumo familiar
Argentina

How to Cite

Bergel Sanchís, M. L., Cesani, M. F., & Oyhenart, E. E. (2017). Practices and representations around family feeding in different socio-economic environments. Población Y Salud En Mesoamérica, 15(1). https://doi.org/10.15517/psm.v15i1.28272

Abstract

Background: It is known that the knowledge that guides our practices is socially elaborated and that the variability in food choices is related to the variability in living conditions. Objetive: To inquire about practices (actions) and representations (underlying ideas) about the feeding of families with at least one child from 3 to 6 years old living in different socio-economic environments of the Villaguay district, Entre Ríos, Argentina. Methodology: In public educational establishments of the urban (Ur), periurban (Pe) and rural (Ru) areas of the department of Villaguay, parents were invited to voluntarily develop assisted surveys, obtaining a total of 303 surveys (109 Ur, 133 Pe and 61 Ru). Results and Conclusions: The analysis of the data showed differences between zones for some practices and representations, also exhibiting their close relationship with the variability of the living conditions. For example, while urban families of higher socioeconomic status chose their food primarily for brands, in the most deprived families of the periurban, price was the determining factor. Finally, the rural area had intermediate socio-economic characteristics and a greater participation of the whole family in activities related to food was observed. However, certain uniformities, independent of the socio-economic differences, were also detected, such as the practice of eating between meals or the concern to achieve "a good food", noting that some aspects transcend the boundaries of socio-cultural subsystems.
https://doi.org/10.15517/psm.v15i1.28272
PDF (Español (España))

References

Aguirre, P. (2006). Estrategias de consumo. ¿Qué comen los argentinos que comen? Buenos Aires, Argentina: CIEPP-Miño y Dávila.

Aguirre, P. (2011). ¿Por qué producir alimentos en la huerta? La huerta y su consumo visto por quienes cultivan. En FAO, De la huerta a la mesa. Promoción del consumo de frutas y verduras a partir de huertas familiares (pp. 21-29). Santiago de Chile, Chile. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/019/i2122s/i2122s.pdf

Aguirre, P. (2010). La comida en los tiempos del ajuste. En S. Torrado (ed.), El costo social del ajuste (pp. 51-102). Buenos Aires, Argentina: EDHASA.

Araya Umaña, S. (2002). Las representaciones sociales: ejes teóricos para su discusión. Cuadernos de Ciencias Sociales 127. Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (FLACSO). Costa Rica. Disponible en: http://unpan1.un.org/intradoc/groups/public/documents/ICAP/UNPAN027076.pdf

Bergel Sanchís, ML., Cesani, MF., Oyhenart, EE. (2017). Malnutrición infantil e inseguridad alimentaria como expresión de las condiciones socio-económicas familiares en Villaguay, Argentina (2010-2012). Un enfoque biocultural. Población y Salud en Mesoamérica. 14 [2]: 1-26. Doi: http://dx.doi.org/10.15517/psm.v14i2.27305

Bergel Sanchís, M. L. (2014). Malnutrición, condiciones socio-ambientales y alimentación familiar. Un estudio bio-socio-antropológico en población escolar de Villaguay (Provincia de Entre Ríos, Argentina) (tesis doctoral inédita). Facultad de Ciencias Naturales y Museo, Universidad Nacional de La Plata, La Plata, Argentina.

Carmuega, E. y O’Donnell, A. M. (1999). Calidad de la dieta infantil en la salud de los niños hoy y mañana. Publicación CESNI, 18:11-13.

Douglas, M. (1979). Les structures du culinaire. Communications, 31: 145-170.

Durán, P., Mangialavori, G., Biglieri, A., Kogan, L. y Abeyá Gilardon, E. (2009). Estudio descriptivo de la situación nutricional en niños de 6-72 meses de la República Argentina. Resultados de la Encuesta Nacional de Nutrición y Salud (ENNyS). Archivos Argentinos de Pediatría, 107(5): 397-404. Disponible en: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0325-00752009000500005

Durkheim, E. (1960). Les formes elementaires de la vie reigieuse. París, France: P.U.F.

Fernández, PM. (2006). Dietary habits and nutritional status of school aged children in Spain. Nutrición Hospitalaria, 21(3):374-378. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21n3/alimentos2.pdf

Fischler, C. (2010). Gastro-nomía y gastro-anomía: sabiduría del cuerpo y crisis biocultural de la alimentación contemporánea. Gazeta de Antropología, 26 (1): Art. 9. Recuperado de: http://www.ugr.es/~pwlac/G26_09Claude_Fischler.html

Fribourg, J. (1996). Fêtes et cuisine traditionnelle en Espagne. En:

Bataille, MC., Cousin, F. (comp.). Cuisines. Reflets des société. Éditions Sépia-Musée de l´Homme. París.

Garrote, N. (1997). Una propuesta para el estudio de la alimentación: las estrategias alimentarias. En M. Álvarez (comp.), Antropología y práctica médica (pp. 77-98). Buenos Aires, Argentina: INAPL.

Gracia Arnaiz, M. (2010). Alimentación y cultura en España: una aproximación desde la antropología social. Revista de Saúde Coletiva, 20(2): 357-386. Disponible en: http://www.scielo.br/pdf/physis/v20n2/a03v20n2.pdf

Hintze, S. (1989). Estrategias alimentarias de sobrevivencia. Un estudio de caso en el Gran Buenos Aires. Buenos Aires, Argentina: Centro Editor de América Latina.

Hernández Contreras, J y Arnáiz, MG. (2005). Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas. Ed. Ariel. S. A. Barcelona, España.

Herrero, R. y Fillat, JC. (2006). Estudio sobre el desayuno y el rendimiento escolar en un grupo de adolescentes. Nutrición Hospitalaria, 21, 346-352. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21n3/original8.pdf

Hoyland, A., Dye, L., Lawton, CL. (2009). A systematic review of the effect of breakfast on the cognitive performance of children and adolescents. Nutrition Research Reviews, 22: 220-243. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/a-systematic-review-of-the-effect-of-breakfast-on-the-cognitive-performance-of-children-and-adolescents/82FE2D456F27AB7FBB1BC58BB146D1A8

Instituto Nacional de Estadística y Censos. (2001). Encuesta Permanente de Hogares. Buenos Aires, Argentina: Secretaría de Política Económica.

Instituto Nacional de Estadística y Censos. (2010). Censo Nacional de Población y Vivienda. Buenos Aires, Argentina: Secretaria de Política Económica.

Junior, I.F., Christofaro, D.G.D., Codogno, J.S., Monteiro, P.A., Silveira, L.S., Fernandes, R.A. (2012). The association between skipping breakfast and biochemical variables in sedentary obese children and adolescents. Journal of Pediatrics, 161, 871-874.

Katz, M.; Aguirre, P.; Bruera, M. (2011). Comer. Puentes entre la alimentación y la cultura. Ed. Zorzal. Buenos Aires, Argentina.

Landon-Lane, C. (2004). Livelihoods grow in gardens, diversifying rural income through home gardens. Agricultural support systems division. Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations.

López, S. (2006). El sistema de salud argentino. Apuntes de la Cátedra de Medicina Social. Facultad de Trabajo Social. UNLP. Disponible en: http://www.trabajosocial.unlp.edu.ar.

Ortale, S. (2002). Prácticas y representaciones sobre desnutrición infantil de causa primaria en familias pobres urbanas del Gran La Plata (tesis doctoral inédita). Facultad de Ciencias Naturales y Museo, Universidad Nacional de La Plata, La Plata, Argentina.

Ortale, S. (2007). La comida de los hogares: estrategias e inseguridad alimentaria. En A. Eguía y S. Ortale (coord.). Los Significados de la Pobreza. Buenos Aires, Argentina: Biblios.

Piaggio, L.; Concilio, C.; Rolón, M.; Macedra, G.; Dupraz, S.(2011). Alimentación infantil en el ámbito escolar: entre patios, aulas y comedores. Salud Colectiva. 7(2) (199-213). Buenos Aires. Disponible en: http://www.scielo.org.ar/pdf/sc/v7n2/v7n2a12.pdf

Pliner, P., Loewen, E. R. (1997). Temperament and food neophobia in children and their mother. Appetite. 28: 239-254. Toronto, Canadá. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/9218097/

Phillips, B., Kolasa, K. (1980). Vegetable preferences of preschoolers in daycare. Journal of Nutritional Education; 12(4): 192-195. Disponible en: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022318280801609

Rozin, P. (1996). Sociocultural influences on human food selection. En: Capaldi ED (ed.). Why we eat what we eat: the psychology of eating. American Psychological Association. Washington.

Tanner, J. M. (1990). Growth as a Mirror of Conditions in Society. En G. M. Lindgren (ed.) Growth as a Mirror of Conditions in Society. Stockolm, Sweden: Institute of Education Press.

Torrado, S. (1981). Sobre los conceptos de Estrategias familiares de vida y proceso de reproducción de la fuerza de trabajo. Notas teórico-metodológicas. Revista Demografía y Economía, 15: 46.

Comments

Downloads

Download data is not yet available.