Abstract
The objective of this review was to analyze studies conducted in child and adolescent athletes using the KIDMED index to study their adherence to the Mediterranean diet (ADM). A search was conducted in different databases including WOS, Scopus, Google Scholar, PubMed, and Sport Discuss between January 1st and June 1st, 2020, following the PRISMA guide. Of the 82 studies identified, 10 articles analyzed ADM and met all the inclusion criteria. Results indicated that the highest percentages of optimal ADM are evident in male canoeists, followed by male soccer players, rhythmic gymnasts, and female kayakers (66%, 54.8%, 52.2%, and 51%, respectively). Results are improvable in all the athletes analyzed, mainly in female futsal players. Most studies do not show a relationship between ADM and anthropometric measurements. In conclusion, most athletes show between improvable and optimal adherence to the Mediterranean diet, and only a few obtain low adherence percentages. Therefore, the pattern of adherence to the Mediterranean diet is mostly acceptable but not optimal. In addition, the quality of most of the studies included in the systematic review are rated high based on the STROBE guidelines.
References
*Estudios tomados en cuenta para la revisión
Aguilera, F. L. (2016). Estado nutricional, satisfacción con la imagen corporal e ingesta alimentaria en adolescentes que practican Gimnasia Artística (Tesis de licenciatura). Universidad FASTA, Argentina. Recuperado de http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/handle/123456789/1272
Akar, S., y Sanlier, N. (2011). Compliance with Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED) and nutrition knowledge levels in adolescents. A case study from Turkey. Appetite, 57(1), 272–277. doi: https://doi.org/10.1016/j.appet.2011.05.307
*Alacid, F., Vaquero-Cristóbal, R., Sánchez-Pato, A., Muyor, J. M., y López-Miñarro, P. Á. (2014). Adhesión a la dieta mediterránea y relación con los parámetros antropométricos de mujeres jóvenes kayakistas. Nutrición Hospitalaria, 29(1), 121-127. doi: https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.1.6995
Allen, B., y Waterman, H. (2019). Etapas de la adolescencia. Recuperado de https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/teen/Paginas/Stages-of-Adolescence.aspx
Ayechu, A., y Durá, T. (2009). Dieta mediterránea y adolescentes. Nutrición Hospitalaria, 24(6), 751-762. doi: https://doi.org/10.3305/nh.2009.24.6.4567
Ayechu, A., y Durá, T. (2010). Calidad de los hábitos alimentarios (adherencia a la dieta mediterránea) en los alumnos de educación secundaria obligatoria. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 33(1), 35-42. Recuperado de http://scielo.isciii.es/pdf/asisna/v33n1/original3.pdf
Bacopoulou, F., Landis, G., Rentoumis, A., Tsitsika, A., y Efthymiou, V. (2017). Mediterranean diet decreases adolescent waist circumference. European Journal of Clinical Investigation, 47(6), 447-455. doi: https://doi.org/10.1111/eci.12760
Cabrero, M., García, A., Salinero, J. J., Pérez, B., Sánchez, J. J., y García, R., Robledo, S., y Ibáñez, R. (2012). Calidad de la dieta y su relación con el IMC y el sexo en adolescentes. Revista Española de Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 32(2), 21-27. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/288284049_Diet_quality_and_its_relation_to_sex_and_BMI_in_adolescents
Córdoba-Caro, L. G., Luego, L. M., y García, V. (2012). Adecuación nutricional de la ingesta de los estudiantes de secundaria de Badajoz. Nutrición Hospitalaria, 27(4), 1065-1071. doi: https://doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5800
Donini, L. M., Serra-Majem, L., Bulló, M., Gil, A., y Salas-Salvadó, J. (2015). The Mediterranean diet: culture, health and science. The British Journal of Nutrition, 113(S2), 51-53. doi: https://doi.org/10.1017/S0007114515001087
Durá-Travé, T., Gallinas-Victoriano, F., Mosquera-Gorostidi, A., Justo-Ranera, A., y Martín-García, I. S. (2014). Adherence to mediterranean diet in students of compulsory secondary education. In Focus on Nutrition in Child-Juvenile Populations in a Mediterranean Area (pp. 15–26). United States of America: NOVA.
Dussaillant, C., Echevarría, G., Urquiaga, I., Velasco, N., y Rigotti, A. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista Médica de Chile, 144(8), 1044-1052. doi: http://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016000800012
Fernández San Juan, P. M. (2006). Dietary habits and nutritional sta- tus of school aged children in Spain. Nutrición Hospitalaria, 21(3), 374-378. Recuperado de https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16771121/
*González-Neira, M., Mauro-Martín, I., García-Aguado, B., Fajardo, D., y Garicano-Vilar, E. (2015). Valoración nutricional, evaluación de la composición corporal y su relación con el rendimiento deportivo en un equipo de fútbol femenino. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 19(1), 36-48. doi: https://doi.org/10.14306/renhyd.19.1.109
*Hernández-Camacho, J. D., Fuentes-Lorca, E., y Moya-Amaya, H. (2017). Características antropométricas, somatotipo y patrones alimentarios en jugadores jóvenes de fútbol. Revista Andaluza de Medicina Del Deporte, 10(4), 192-196. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.ramd.2017.01.004
Idelson, P. I., Scalfi, L., y Valerio, G. (2017). Adherence to the Mediterranean Diet in children and adolescents: A systematic review. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 27(4), 283-299. doi: https://doi.org/10.1016/j.numecd.2017.01.002
*López Secanell, I., y Rico Mateu, R. (2019). La adhesión a la dieta mediterránea en los jugadores de las categorías inferiores de un club de futbol de alto rendimiento y su relación con el índice de masa corporal. TRANCES: Revista de Transmisión del Conocimiento Educativo y de la Salud, 11(4), 553-570. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7080313
López-Sobaler, A. M., Aparicio, A., y Ortega, R. M. (2017). Papel del huevo en la dieta de deportistas y personas físicamente activas. Nutrición Hospitalaria, 34(4), 1-71. Recuperado de https://www.nutricionhospitalaria.org/index.php/articles/01568/show
López-Sobaler, A. M., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, Á., Aparicio, A., y Ortega, R. M. (2018). Importancia del desayuno en la mejora nutricional y sanitaria de la población. Nutrición Hospitalaria, 35(6), 3-6. doi: http://dx.doi.org/10.20960/nh.2278
Lynch, C., Kristjansdottir, A. G., Te Velde, S. J., Lien, N., Roos, E., Thorsdottir, I. … Yngve, A. (2014). Fruit and vegetable consumption in a sample of 11-year-old children in ten European countries - the PRO GREENS cross-sectional survey. Public Health Nutrition, 17(11), 2436-2444. doi: https://doi.org/10.1017/s1368980014001347
*Manzano-Carrasco, S., Felipe, J. L., Sánchez-Sánchez, J., Hernández-Martín, A., Clavel, I., Gallardo, L., y García-Unanue, J. (2020). Relationship between Adherence to the Mediterranean Diet and Body Composition with Physical Fitness Parameters in a Young Active Population. International Journal of Enviromental Research and Public Health, 17(9), e3337. doi: https://doi.org/10.3390/ijerph17093337
Márquez, S. (2008). Trastornos alimentarios en el deporte: factores de riesgo, consecuencias sobre la salud, tratamiento y prevención. Nutrición Hospitalaria, 23(3), 183-190. Recuperado de http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v23n3/revision1.pdf
Márquez-Sandoval, F., Bulló, M., Vizmanos, B., Cass-Agustench, P., y Salas-Salvado, J. (2008). Un patrón de alimentación saludable: la dieta mediterránea tradicional. Antropo, 16, 11-22. Recuperado de https://bibliotecavirtual.diba.cat/documents/10934/3667829/document1.pdf
Martín, L., Segura, O., Lozano, M., Navarro, A., Ortega, R., y López-Sobaler, A. (2004). Estudio de los hábitos alimenticios de un colectivo de escolares de la Comunidad de Madrid. V Congreso de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Madrid.
Martínez-González, M. Á., De la Fuente-Arrillaga, C., Nunez-Cordoba, J. M., Basterra-Gortari, F. J., Beunza, J. J., Vazquez, Z. … Bes-Rastrollo, M. (2008). Adherence to Mediterranean diet and risk of developing diabetes : prospective cohort study. British Medical Journal, 336(7657), 1348-1351. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.39561.
BE
Moher, D., Liberati, A., Tetzlaff, J., y Altman, D. (2009). Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyses: the PRISMA statement. BMJ, 339, 332-336. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.b2535
Moreno, M. A., y Ortiz, G. R. (2009). Trastorno alimentario y su relación con la imagen corporal y la autoestima en adolescentes. Terapia Psicológica, 27(2), 181-190. doi: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-48082009000200004
Pampillo, T., Arteche, N., y Méndez, M. A. (2019). Hábitos alimentarios, obesidad y sobrepeso en adolescentes de un centro mixto. Revista de Ciencias Médicas de Pinar Del Río, 23(1), 99-107. Recuperado de https://www.medigraphic.com/pdfs/pinar/rcm-2019/rcm191n.pdf
*Philippou, E., Middleton, N., Pistos, C., Andreou, E., y Petrou, M. (2017). The impact of nutrition education on nutrition knowledge and adherence to the Mediterranean Diet in adolescent competitive swimmers. Journal of Science and Medicine in Sport, 20(4), 328-332. doi: https://doi.org/10.1016/j.jsams.2016.08.023
*Rubio-Arias, J. Á., Ramos, D. J., Ruiloba, J. M., Carrasco, M., Alcaraz, P. E., y Jiménez, F. J. (2015). Adhesión a la dieta mediterránea y rendimiento deportivo en un grupo de mujeres deportistas de élite de fútbol sala. Nutrición Hospitalaria, 31(5), 2276-2282. doi: https://doi.org/10.3305/nh.2015.31.5.8624
Rust, D. M. (2002). The female athlete triad: Disordered eating, amenor- rhea, and osteoporosis. The Clearing House: A Journal of Educational Satrategies, Issues and Ideas, 75(6), 301-305. doi: https://doi.org/10.1080/00098650209603960
Sánchez-Cruz, J. J., Jiménez-Moleón, J. J., Fernández-Quesada, F., y Sánchez, M. J. (2013). Prevalencia de obesidad infantil y juvenil en España en 2012. Revista Española de Cardiología, 66(5), 371-376. doi: 10.1016 /j.recesp.2012.10.016
Santomauro, F., Lorini, C., Tanini, T., Indiani, L., Lastrucci, V., Comodo, N., y Bonaccorsi, G. (2014). Adherence to Mediterranean diet in a sample of Tuscan adolescents. Nutrition, 30(11-12), 1379-1383. doi: https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.04.008
Sawyer, S. M., Afifi, R. A., Bearinger, L. H., Blakemore, S. J., Dick, B., y Ezeh, A. C. (2012). Adolescence: a foundation for future health. The Lancet, 379(9826), 1630-1640. doi: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)60072-5
Sawyer, S. M., Azzopardi, P. S., Wickremarathne, D., y Patton, G. C. (2018). La edad de la adolescencia. The Lancet Child & Adolescent Health, 2(3), 223-228. doi: https://doi.org/10.1016/s2352-4642(18)30022-1
Serra-Majem, L., García-Closas, R., Ribas, L., Pérez-Rodrigo, C., y Aranceta, J. (2001). Food patterns of Spanish schoolchildren and adolescents: The enKid Study. Public Health Nutrition, 4(6A), 1433-1438. doi: https://doi.org/10.1079/phn2001234
Sofi, F., Cesari, F., Abbate, R., Franco, G., y Casini, A. (2008). Adherencia a la dieta mediterránea y estado de salud: metanálisis. BMJ, 337. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.a1344
Strong, W. B., Malina, R. M., Blimkie, C. J. R., Daniels, S. R., Dishman, R. K., Gutin, B., Hergenroeder, A. C. … Trudeau, F. (2005). Evidence based physical activity for school-age youth. The Journal of Pedriatrics, 146(6), 732-737. doi: https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2005.01.055
Sundgot-Borgen, J., y Torstveit, M. K. (2004). Prevalence of eating disorders in elite athletes is higher than in the general population. Clinical Journal of Sport Medicine, 14(1), 25-32. doi: https://doi.org/10.1097/00042752-200401000-00005
Taboada-Iglesias, Y., Vernetta, M., y Gutiérrez-Sánchez, Á. (2017). Anthropometric Profile in Different Event Categories of Acrobatic Gymnastics. Journal of Human Kinetics, 57, 169–179. Recuperado de https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5504589/
*Vaquero-Cristóbal, R., Alacid, F., Muyor, J. M., y López-Miñarro, P. A. (2018). Relación entre los parámetros antropométricos y la adhesión a la dieta mediterránea en jóvenes piragüistas hombres de élite. MHSalud, 15(2), 20-35. doi: https://doi.org/10.15359/mhs.15-2.2
*Vernetta, M., Montosa, I., Ariza, L., y López Bedoya, J. (2019a). Comparative analysis of adherence to the mediterranean diet among girls and adolescents who perform rhythmic gymnastics. Revista Brasileira de Medicina do Esporte, 25(4), 280-284. doi: http://dx.doi.org/10.1590/1517-869220192504175283
Vernetta, M., Montosa, I., y López-Bedoya, J. (2018). Dieta Mediterránea en jóvenes practicantes de gimnasia rítmica. Revista Chilena de Nutrición, 45(1), 37-44. doi: http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182018000100037
*Vernetta Santana, M., Peláez, E. M., Ariza, L., y López-Bedoya, J. (2019b). Dieta mediterránea, estima corporal y parámetros antropométricos en adolescentes practicantes de gimnasia acrobática [Ahead of print]. Revista Mexicana de Trastornos Alimentarios, 10(2). Recuperado de http://journals.iztacala.unam.mx/index.php/
amta/pages/view/avanceslinea
Zapico, A., Blández, J., y Fernández, E. (2010). Sobrepeso, obesidad y adecuación a la dieta mediterránea en adolescentes de la comunidad de Madrid. Archivos de Medicina Del Deporte, 27(138), 271-280. Recuperado de http://femede.es/documentos/Original_Sobrepeso_obesidad_271_138.pdf